link Forrás

Pető Attila: „Tisztelt Bíróság! Semmit nem csinálnék másképp”

video
2022 május 05., 16:09
comments 31
  • Annak az egykori ministránsnak a tárgyalásán forgattunk, akit egy pap molesztált 13 éves korában. Az ítélethirdetés után Pető Attila és ügyvédje, Ivány Borbála (Helsinki Bizottság) nyilatkozott.
  • A Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtöki nem jogerős ítéletével két rendbeli zaklatás vétségében mondta ki bűnösnek Petőt, akit azzal vádolt az esztergomi érsekség két vezetője, hogy több esetben zaklatta őket, miközben az ügyében folyó eljárásról és annak következményeiről érdeklődött.
  • Az ügyészség próbára bocsátást javasolt, ami jogilag nem is számít büntetésnek, nem kerül be az erkölcsi bizonyítványba sem. A bíróság ennél is enyhébb intézkedést írt elő, és a „rosszallását” kifejező megrovásban részesítette Petőt.
  • Ennek gyakorlatilag semmi következménye nem lenne, de ha jogerőre emelkedne, akkor ki lehetne mondani, hogy Pető zaklatta az egyházi vezetőket, akiket többször azzal vádolt, hogy nem megfelelően kezelték az ügyét.
  • Vagyis leginkább szimbolikus kérdés, hogy Pető fellebbez.

A férfit ért korábbi abúzust nem vonja kétségbe a bíróság, a sérelmeihez és az ahhoz kapcsolódó céljait sem, amelyeket társadalmilag hasznosnak ítél. A bíróságnak azonban a vád tárgyává tett cselekményről kellett dönteni, az alapján pedig megállapíthatónak látta, hogy a sértetteket rendszeresen, tartósan, hosszan elhúzódóan és visszatérően háborgatta a terhelt - hangzott el az indoklásban.

  • A perről korábban részletesen írtunk, illetve még a per kezdete előtt arról is, hogy Petőt a feljelentések nyomán vezetőszáron vitték a rendőrségre, és hat óráig bezárva tartották, amíg véget nem ért Erdő Péter miséje. A húsz éve húzódó ügyet az ítélet bejelentéséről szóló hírben foglaltuk össze.

Az ítélet felidézi, hogy Pető több esetben felkereste - a per idején már elhunyt - Snell György segédpüspököt, arra kérve őt, hogy álljon ki mellette a gyermekkorában a sérelmére elkövetett szexuális zaklatás miatt, valamint segítse őt abban, hogy Erdő Péter bíboros bocsánatot kérjen tőle. 2019 májusában és júniusában a terhelt több alkalommal megjelent a plébános által tartott misén, két esetben vallási vezetőket bíráló szórólapokat helyezett el a Szent István-bazilika épületében.

Pető Attila a tárgyaláson
photo_camera Pető Attila a tárgyaláson Fotó: Kaufmann Balázs / 444

Pető az ítélet indoklása szerint a 2019 márciusa és júniusa közötti időszakban napi rendszerességgel kísérelte meg telefonon is elérni a két feljelentőt, Snellt és Süllei László érseki általános helynököt hivatali telefonján. Miután a fenti megkeresései sikertelenek voltak, a püspököt segítő papot annak mobiltelefonján is felhívta, részére – egy hónap alatt – 21 darab sms-t, valamint 2 darab elektronikus levelet küldött. Ezekben azzal fenyegette meg a címzettet, hogy ha nem kérnek tőle bocsánatot, akkor a mise közben feláll, és kérdőre vonja őket a cselekmény miatt. (A védelem szerint ez nem egészen így történt, de a bíróság döntését természetesen tiszteletben tartják Petővel együtt.)

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat és egységes intézkedésként megrovásban részesítette – felhívva arra, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló cselekmények elkövetésétől.

Ahogy arról korábbi cikkünkben részletesen írtunk, a Pető elleni eljárásokban az ügyészség először ejtette a vádat, majd 2020 tavaszán csak megrovást javasolt. Pető azonban elvi okokból elutasította, hogy akármilyen enyhe intézkedés keretében, de kimondják a hatóságok azt, hogy ő zaklatott. Ezért vállalta a tárgyalást és a súlyosabb szankció kockázatát.

Ugyanezért nem volt meglepő, hogy az ítélethirdetés után a vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezést jelentett be.

A csütörtöki tárgyaláson lejátszották a 444 által közreadott hangfelvételt, amelyen a később feljelentést tevő Snell György a szemébe mondja Petőnek, hogy nem érdeklik a molesztálási ügyek. A bíróságon Pető elmondta, hogy apjaként tekintett Snellre, pont ezért fájt neki annyira, hogy nem segít rajta.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.