Bábuska Z: Így vált az idős ukrán asszony az orosz propaganda szürreális eszközévé

háború
2022 május 10., 08:56
comments 18

A Mariupolt megszálló orosz katonák múlt héten szobrot avattak a körülzárt városban. A szobor egy idős nőt mintáz, aki a Szovjetunió zászlaját lobogtatja. Az orosz propagandában csak Bábuska Z-nek hívják. Nem kitalált figura, egy ukrán asszony, aki egy olyan videón tűnt fel, melyet ukrán katonák vettek föl.

Bábuska Z nagyon úgy néz ki, mint egy parasztasszony a szovjet idők plakátjairól. A bábuska oroszul nagymamát jelent, a Z betű pedig az orosz propaganda putyinista eszköze, amivel mozgósítják az inváziót támogató embereket, és amit gyakran páncélozott járművekre festve lehet látni. Bábuska Z az elmúlt hetekben igazi sztár lett Oroszországban, plakátok, festmények, képeslapok készültek róla, a videót pedig, melyen a zászlót lobogtatja, ezer módon használták az orosz állami tévében az emberek manipulálására.

De hogyan vált egy ukrán falusi asszony a Kreml egyik legsikeresebb propaganda-eszközévé?

Április elején ukrán katonák vették videóra, ahogy egy kis tanyához közelítenek Donbászban. Meglepetésükre a zavartnak és elesettnek tűnő idős nő egy szovjet zászlót lengetve közelít feléjük, és örömmel fogadja a katonákat, akiket először orosz „felszabadítóknak” hisz. Bár a katonák nagyon megdöbbennek, élelemmel kínálják, amit az asszony először elfogad, de amikor elveszik tőle a zászlót és megtapossák, inkább visszaadja azt.

Bábuska Z a híres videóban a szovjet zászlóval

A videó elején az ukrán katona megkérdezi az idős nő - láthatóan zavarodott - férjét: Azt mondja, dicsőség Oroszországnak, dicsőség Putyinnak? Mire a férfi azt feleli, nem, nem mond ilyet. Mire a katona azt feleli, hogy a felesége korábban ezt mondta. Ekkor tűnik fel az asszony a zászlóval. „Ó, itt is van, az orosz zászlóval, szép fordulat. Fordítsa meg azt a rongyot. Jöjjön ide. Vártak bennünket?” - kérdi a katona. Mire az asszony azt feleli, igen, „vártalak titeket, és imádkoztam értetek és Putyinért, és minden emberért”.

Ezután a katona élelmiszercsomagot ad neki, amire a nő azt feleli, nincs rá szükségük. A katona erre azt mondja neki, hogy fogadja el, majd hozzáteszi: dicsőség Ukrajnának. A nő végül inkább leteszi a csomagot, és méltatlankodik, amiért a katona elveszi és megtapossa a zászlót.

Az egész jelenet nagyon zavarba ejtő, a videónak sokféle verziója kering a neten, így-úgy megvágva, manipulálva. Az orosz verzió azt a narratívát erősíti, hogy Ukrajnában örömmel fogadják az orosz hadsereget.

Később Telegramra felkerült egy másik videó is, mely szerint az asszonyt Ányjának hívják, és a Harkov megyei Dvoricsnában él, nem messze a frontvonaltól.
A közösségi oldalakon keringett egy olyan orosz hír is, amiben azt állították, ukrán „neonácik” túszul ejtették a két idős embert, és arra kényszerítették őket, hogy mondják a kamerába, hogy ellenzik a háborút, és visszavonják mindazt, amit az első videón mondtak. Ugyanakkor az ukránbarát felhasználók azt terjesztik, az idős házaspárt az ukrán katonák evakuálni szerették volna, de azok inkább maradtak a házban, mert nem akarták hátrahagyni háziállataikat.

Az orosz állami Pervij Kanal (Első csatorna) április 7-én és április 9-én is bemutatta a bábuskát. Négy nappal később Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-nagykövete azt mondta, hogy az idős nő „egy másik Ukrajnát” szimbolizál, ami „jószomszédi kapcsolatokat” ápolhatna Oroszországgal.

A sztorit feldolgozó France24-nek Jaroslava Barbieri, a Birminghami Egyetem szakértője azt mondta, Putyin fegyverként használta fel a videót.

„Egyrészt látjuk ezt az idős nőt, aki sajnálja a Szovjetunió összeomlását, és még mindig felszabadítóként tekint az oroszokra. Aztán ott vannak az ukrán katonák, akik megdöbbenve látják, hogy egyes ukránok így is érezhetnek" - mondta Barbieri. „Ez egy ideális történet a Kreml számára, mert alulról jön, és ritka példája annak a támogatásnak, ami beleillik Putyin narratívájába” - mondta Stephen Hutchings professzor, a Manchesteri Egyetem oroszmédia-szakértője.

„Több oka is van annak, hogy ezt a konkrét történetet és képet ilyen széles körben reprodukálta az orosz állami média” - mondta a France24 újságírójának Dr. Precious Chatterje-Doody, a brit Open University politikai kommunikáció és nemzetközi kapcsolatok szakértője. Ő úgy véli, ezek a nagyon egyszerű emberi történetek segítenek elfogadtatni azt a narratívát, mely szerint az oroszok nem lerohanták Ukrajnát, hanem „különleges katonai művelet” folyik az országban.

Bábuska Z-s felvarró egy orosz katona karján.

Joanna Szostek, a a Glasgow-i Egyetem orosz média és politikai kommunikáció szakértője szerint Bábuska Z más miatt is hasznos az oroszoknak: „Ez egy ritkább példája az alulról felfelé irányuló propagandának, szemben a felülről lefelé irányulóval”. Tehát a nagymama egész egyszerűen kapóra jött nekik, maguk sem alkothattak volna hatékonyabb propaganda-videót.
„A moszkvai propagandagépezet kezdettől fogva igyekezett olyan irányt adni az üzeneteinek, melyek alulról felfelé irányulnak, és ez éppen tökéletes számukra” - mondta Hutchings.

Hutchings szerint a szovjet zászló és az öreg hölgy ikonográfiája minden orosz számára ismerős, aki ismeri a második világháborús képeslapokat Oroszország Anyácskáról.

link Forrás

„Az, hogy egy ukrán nő testesíti meg Oroszország Anyácskát, azt mutatja, hogy a kettő egy nép annak ellenére, hogy két ország. Ez rezonál az új narratívával, amely Ukrajna nácitlanítása helyett az ukrántalanításról szól” - mondta Hutchings.

Nemcsak Mariupolban emeltek szobrot a bábuskának, Oroszországban, Voronyezs városában, úgy 325 kilométerre az orosz-ukrán határtól fából faragott szoborral emlékeztek meg róla. A zászlót, amit a kezében tart, az ukrajnai szakadár Donyecki Népköztársaságból hozták. Hasonló szobor készült Belgorod városában - ez még közelebb van az ukrán határhoz. Ezt azonban olyan gyakran rongálták meg, hogy a hatóságok végül kénytelenek voltak eltávolítani.

A Moscow Times beszámolója szerint az orosz rendőrség nem veszi könnyen ezeket az incidenseket. A férfit, aki Moszkvában törte össze a bábuskáról készült kartonfigurát, őrizetbe vették, és az „orosz hadsereg lejáratásával” vádolták meg.

Hogy éppen hol tart az őrület, jól jelzi, hogy Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz igazgatója április végén még azt is megígérte, hogy egy közelgő kilövés alkalmával az idős nőt zászlóval kezében egy rakéta oldalára festik. Sokan azt várják, alakja megjelenik az orosz győzelmi nap ünnepségein is - eddig erről nem érkeztek hírek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.