Leminősítették a magyar ombudsmant a külföldi kollégái

belföld
2022 május 24., 16:55
comments 16

„Véglegessé vált: leminősítették a magyar ombudsmant a külföldi kollégái” - jelenti Facebook-oldalán a Magyar Helsinki Bizottság.

„Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és hivatala nem foglalkozik megfelelően számos emberi jogi problémával, beleértve a sérülékeny etnikai kisebbségeket, LMBT+ embereket, menekülőket és bevándorlókat érő jogsértéseket” - írja a szervezet. „Nem védelmezte meg a civileket, a sajtószabadságot és a bíróságok függetlenségét. Politikailag érzékeny kérdésekben nem fordult az Alkotmánybírósághoz. Mindez az ombudsman függetlenségének a hiányát is mutatja a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetségének (GANHRI) döntése szerint.”

A Helsinki Bizottság azt írja, a fenti okok miatt az eddigi „A” kategóriából a „B”-be sorolták át a magyar emberi jogi állami intézményt. A leminősítés azt jelenti, hogy a mi ombudsmanunknak nincs szavazati joga és nem viselhet tisztséget a Világszövetségben, csak megfigyelőként vehet részt a szövetség találkozóin, és nem vehet részt aktívan az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkájában.

„Most már formálisan is kikerült a komolyan vehető ombudsmanok tekintélyes klubjából” - teszik hozzá.

A Helsinki Bizottság több civil szervezet segítségével írt árnyékjelentést tavaly, melyben részletesen elemezték az ombudsman tevékenységét, és ők is arra a következtetésre jutottak, mint a világszövetség.

„Az ombudsmannak jó fél éve volt arra, hogy függetlenségét demonstrálja a (GANHRI) előtt. Ez sem sikerült, a tűzoltás nem sikerülhetett. Hogy mennyire bántja őt a leminősítés? Nem tudjuk, mert eddig nem tárta a közvélemény elé még magát a tényt sem.”

A Helsinki Bizottság azt írja, őket magyar állampolgárként és civil jogvédőként is elszomorítja a hazai ombudsmani intézmény leminősítése. „Ám azt is látni kell, hogy a világszövetség döntése a siralmas, de valóságos helyzet ismeretén alapul. Az utóbbi években a magyar állam maga értékelte le »a nép ügyvédjét«, szűkítette le a polgárok jogvédelmi lehetőségeit.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.