A magyar biztos blokkolta a palesztinoknak szánt EU-s pénzek kifizetését

eu
2022 június 16., 6:55
comments 7

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden érkezett Rámalláhba, hogy a palesztin miniszterelnök mellett bejelentse: két év után az Európai Unió hamarosan megszünteti a palesztinoknak nyújtandó támogatások blokkolását, mert ahogy mondta, „már minden nehézség elhárult, és világos döntés született arról, hogy sor kerül a kifizetésre”. Az EU hétfőn döntött arról, hogy folytatja a Palesztin Hatóság támogatását. Például a palesztinai egészségügyi ellátás komolyan függ ezektől a támogatásoktól.

Ehhez képest Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos még aznap bejelentette, hogy a Bizottság másodszorra is vizsgálja az ügyet. A magyar biztos hangsúlyozta, hogy továbbra sincs tolerancia az antiszemitizmussal, a gyűlöletkeltéssel szemben. A palesztinok támogatását Magyarországon kívül minden tagállam megszavazta. Várhelyi már tavaly is azért blokkolta a támogatásokat, mert szerinte változtatni kell néhány tankönyvön, ami ellen korábban izraeli szervezetek emeltek kifogást. Most is ezeket vizsgálná, pedig az EU megbízásából a német Georg Eckert Institute már átnézte őket, hogy megfelelnek-e az Unesco előírásainak.

photo_camera Várhelyi Olivér és Szijjártó Péter együtt érkezik a Külügyek Tanácsának fejlesztéspolitikával foglalkozó ülésére Brüsszelben 2019-ben Fotó: KKM/Borsos Mátyás/MTI/MTVA

A magyar biztos lépésére az Európai Parlament elnöksége csalódottan reagált. „Emlékeztetnénk a biztos urat, hogy már létezik egy ilyen tanulmány, és arra ösztönözzük, hogy egy újabb finanszírozása helyett a pénzt inkább a palesztinai humanitárius szükségletekre fordítsa”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt