Az ír miniszterelnök szerint gazdasági vandalizmus, amit a britek csinálnak

külföld
2022 június 19., 13:22

A brit kormány arra vonatkozó tervei, hogy elvetnék az EU-val kötött Brexit utáni kereskedelmi megállapodás egyes részeit, „gazdasági vandalizmussal” érnének fel Észak-Írországgal szemben – mondta Michéal Martin, Írország miniszterelnöke a BBC-nek.

Michéal Martin ír miniszterelnök.
photo_camera Michéal Martin ír miniszterelnök Fotó: ABDESSLAM MIRDASS/Hans Lucas via AFP

Úgy véli, a módosítások kárt okoznának Észak-Írország gazdaságának: szerinte a jogszabály elfogadhatatlan és „a legrosszabb fajta egyoldalúságot” jelenti. „Teljes mértékben elfogadjuk, hogy a protokoll működésével kapcsolatban jogos kérdések merülnek fel, és úgy véljük, hogy az EU és az Egyesült Királyság kormánya közötti komoly és tartós tárgyalásokkal ezeket a kérdéseket meg lehet oldani” – mondta. Martin szerint az adatok azt mutatják, hogy Észak-Írország protokoll alapján működő gazdasága nagyon jól teljesít, és úgy gondolja, hogy ezt az Egyesült Királyság kormánya nem hangsúlyozza ki eléggé.

Az egyoldalú módosítás ötletéről először egy hónapja beszélt Liz Truss brit külügyminiszter. Az uniós biztos néhány napja azt mondta, az EU nem fogja újratárgyalni az észak-írországi protokollt, ennek ellenére egy nappal később Boris Johnson kormánya közzétette a módosításra kidolgozott törvénytervezetet. Szerdán az EU jogi lépéseket jelentett be a brit kormány ellen az ügyben: Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke szerint ez törvénytelen, és „semmilyen jogi vagy politikai indok nem indokolja egy nemzetközi megállapodás egyoldalú megváltoztatását”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.