Az ír miniszterelnök szerint gazdasági vandalizmus, amit a britek csinálnak

külföld
2022 június 19., 13:22

A brit kormány arra vonatkozó tervei, hogy elvetnék az EU-val kötött Brexit utáni kereskedelmi megállapodás egyes részeit, „gazdasági vandalizmussal” érnének fel Észak-Írországgal szemben – mondta Michéal Martin, Írország miniszterelnöke a BBC-nek.

photo_camera Michéal Martin ír miniszterelnök Fotó: ABDESSLAM MIRDASS/Hans Lucas via AFP

Úgy véli, a módosítások kárt okoznának Észak-Írország gazdaságának: szerinte a jogszabály elfogadhatatlan és „a legrosszabb fajta egyoldalúságot” jelenti. „Teljes mértékben elfogadjuk, hogy a protokoll működésével kapcsolatban jogos kérdések merülnek fel, és úgy véljük, hogy az EU és az Egyesült Királyság kormánya közötti komoly és tartós tárgyalásokkal ezeket a kérdéseket meg lehet oldani” – mondta. Martin szerint az adatok azt mutatják, hogy Észak-Írország protokoll alapján működő gazdasága nagyon jól teljesít, és úgy gondolja, hogy ezt az Egyesült Királyság kormánya nem hangsúlyozza ki eléggé.

Az egyoldalú módosítás ötletéről először egy hónapja beszélt Liz Truss brit külügyminiszter. Az uniós biztos néhány napja azt mondta, az EU nem fogja újratárgyalni az észak-írországi protokollt, ennek ellenére egy nappal később Boris Johnson kormánya közzétette a módosításra kidolgozott törvénytervezetet. Szerdán az EU jogi lépéseket jelentett be a brit kormány ellen az ügyben: Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke szerint ez törvénytelen, és „semmilyen jogi vagy politikai indok nem indokolja egy nemzetközi megállapodás egyoldalú megváltoztatását”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt