Bűzlő szemétarmageddon lett az egy cég alá terelt Pest megyei hulladékszállítás eredménye

riport
2022 június 30., 11:43
comments 47

Helyreigazítás:

Az NHKV Zrt. által sérelmezettek a cikk azon részei, mely szerint „2013-ban létrehozták a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t – népszerűbb nevén kukaholdingot –, valamint bevezették a rezsicsökkentést. Innentől az ármegállapítás joga átszállt az NHKV-ra, mely az akkori szinten rögtön élt is a befagyasztás eszközével.”

A valóság ezzel szemben az, hogy az NHKV Zrt-t 2015. december 23-án alapították, a cég bejegyzése 2016. január 10-én történt meg. Az „ármegállapítás jogával” kapcsolatban a következőre hívjuk fel a szerkesztőség figyelmét: a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (továbbiakban Ht.) 47/A §-a alapján a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység ellátásáért szedhető közszolgáltatási díjat és a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység ellátásával összefüggő díjakat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) javaslatának figyelembevételével a miniszter rendeletben állapítja meg. Az „ármegállapítás joga” - ugyan a hatályos jogszabályok ilyen kifejezést nem tartalmaznak - így nem Társaságunk feladata.

Továbbá az NHKV Zrt. által sérelmezettek a cikk azon részei, mely szerint „a szemétdíj is hozzájuk fut be, aminek csak egy részét utalják tovább,” „késve fizet” és „az NHKV nem fizet sem időben, sem eleget, emiatt folyamatosak a finanszírozási problémák,” valamint „Az NHKV eleve negyedévente számláz a fogyasztóknak, a befizetésre van 30 nap, így a szolgáltató a kukaholdingtól májusban lát először pénzt az addig elvégzett munkáért – gyakorlatilag az állam meghitelezteti velük a szolgáltatást.”

A valóság ezzel szemben az, hogy az NHKV Zrt. - mint az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására kijelölt gazdasági társaság - hulladékgazdálkodási közszolgáltatás finanszírozására vonatkozó közfeladatát a jogszabályoknak megfelelően látja el, s a jogszabályban rögzített fizetési kötelezettségét valamennyi közszolgáltató felé fizetési határidőn belül teljesíti, így késedelmes fizetésbe nem esik. Társaságunknál nincs lejárt, kifizetetlen szolgáltatási díj számlája a DtKH Duna-Tisza Közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnak (továbbiakban DTKH) és más közszolgáltatónak, az adatszolgáltatással alátámasztott szolgáltatási díjról a jogszabályok szerint kiállítottuk a díjközlőt a cég számára. Társaságunk 2018 óta minden szolgáltatási díj számlát határidőben vagy határidő előtt kifizet.

Tájékoztatjuk, hogy a DTKH szolgáltatási területéről beszedett, lakosság által fizetett közszolgáltatási díj kevesebb, mint amennyit az NHKV Zrt. megfizet a DTKH részére. Így nem igaz a cikk állítása, miszerint a lakosságtól beszedett díjnak csak egy részét kapja meg a közszolgáltató.

A közszolgáltatók likviditásának fenntarthatóságát elősegítve - a 13/2016. (V. 24.) NFM rendelet módosításának köszönhetően - az NHKV Zrt. 2021. július hónaptól havi finanszírozási rendszerre állt át a korábbi negyedéves finanszírozási rendszerről. Ez azt jelenti, hogy az új elszámolási rendszerben a közszolgáltatók minden hónapban kapnak szolgáltatási díjat. Így az az állítás is valótlan, hogy közszolgáltató cégek „májusban látnak először pénzt.

A „folyamatosak a finanszírozási problémák” állításával szemben az NHKV Zrt. évről évre egyre magasabb szolgáltatási díjat állapított meg és fizet ki a Díjrendelet alapján, míg 2017. évben nettó 104 Mrd Ft, 2021. évben már nettó 132 Mrd Ft volt a közszolgáltatók részére jogszabály alapján kifizetett szolgáltatási díj összege. 2022. évre vonatkozóan tovább nőtt a finanszírozás mértéke, a Díjrendelet alapján a tervezett szolgáltatási díj összege nettó 145 Mrd Ft. Összehasonlításként - „a szemétdíj is hozzájuk fut be, aminek csak egy részét utalják tovább”-ra vonatkozó valótlan állításuk vonatkozásában - a 2021. évben az ingatlanhasználóktól beszedett közszolgáltatási díj (vagy az önök szóhasználatával élve „kukadíj”) mértéke 91,7 Mrd Ft volt.

Szintén valótlanságot állít a cikk, amikor azt írja, „Az NHKV – melynek felügyelő minisztere Palkovics László – 2016 óta nem adott le mérleget, és egyes becslések szerint 60 milliárdos veszteséget halmozott fel.”

A valóság ezzel szemben az, hogy Társaságunk minden üzleti évéről adott le mérleget, és a 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvénynek megfelelően elérhetőek Társaságunk honlapjának (www.nhkv.hu) Közérdekű adatok menüpontjában, vagy az Igazságügyi Minisztérium által üzemeltetett nyilvános honlapon. (https://e-beszamolo.im.gov.hu/oldal/kezdolap). A beszámolók alapján elmondható, hogy a cikk állításával ellentétben Társaságunk működése nem veszteséges. Az NHKV Zrt. a 2019-es üzleti évet 246 millió forint adózott eredménnyel, a 2020-as üzleti évet 281 millió forint adózott eredménnyel, a 2021-es évet 455 millió forint adózott eredménnyel zárta.

Június közepére megszokott látvánnyá vált Pest megye településein, hogy a házak előtt akár hetekig halmokban áll a bezsákolt szelektív és/vagy zöldhulladék.

Gödöllő és Vác ugyanúgy érintett, mint a kis falvak, a Dunakanyartól a Börzsönyön át a Pesttől délre fekvő helységekig. Állítólag vannak helyek, ahol a kommunális szemét elszállítása is nehézkes, bár az még úgy-ahogy működik. A térség szolgáltatója, a Duna-Tisza Közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (DTKH) kapacitáshiányra hivatkozik és felvételt hirdet, emellett szíves türelmet és sűrű elnézést kér a lakosoktól.

Isaszeg.
photo_camera Isaszeg Fotó: botost/444.hu

Azt, hogy hol mekkora mértékű a probléma és a csúszás, talán a cég sem tudná megmondani. A pótlásra dátumot már nem is közölnek, ezért még csak visszavinni sem tudják az emberek a szemetet addig, hogy ne az utcán éktelenkedjen. Így aztán süti a nap, veri az eső, pállik, erjed.

Ha a kóbor állatok, madarak nem is szaggatják ki, a lebomló zöld zsák előbb-utóbb megadja magát.

Akkor a szél is széthordja a szemetet és a bűzt. Ha nagy sokára végre elviszi a DTKH, akkor is gyakran marad utána resztli vagy kifolyt lé, amit megint csak maga kénytelen eltakarítani az ember.

A rendszer és a kasszák kiürítése

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.