Kitiltották Oroszországból az egyik legkomolyabb oknyomozó szervezetet

háború
2022 július 15., 8:21
comments 3

Nemkívánatosnak nyilvánította az orosz főügyészség a Bellingcat és az Insider nevű oknyomozó oldalakat, ami azt jelenti, hogy az orosz állampolgárok számára teljes együttműködési tilalmat rendelt el. Mindkét oldal szerepelt már a külföldi ügynökök listáján: a Bellingcat tavaly október óta, az Insider pedig július óta.

A Bellingcat többek között bizonyítékokat gyűjtött az oroszok által elkövetett háborús bűnökre, leleplezte azokat az ügynököket is, akik Navalnijt megmérgezték Szibériában és a Délnyugat-Angliában idegmérget bevető orosz ügynököket is ők azonosították be, de a 2014-es csehországi merénylet feltárásában is részt vettek. A módszereikről itt írtunk korábban.

Most a nemkívánatos szervezeti státusz gyakorlatilag megtiltja tevékenységüket Oroszországban. Ezt a szigort a médiával szemben viszonylag ritkán alkalmazták, a leglátványosabb példa erre a Projekt nevű oldal betiltása volt pontosan egy évvel ezelőtt. Őket közvetlenül azután tiltották be és minősítették nemzetbiztonsági kockázatnak, hogy az orosz belügyminiszter ingatlanügyeiről jelent meg cikkük. Előtte a Projekt több oknyomozó anyagot is megjelentetett például a csecsen elnök, Ramzan Kadyrov feleségeinek vagyonáról, vagy arról a nyári táborról, amit Putyin palotájának terjeszkedése miatt kellett lerombolni. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt