Most látszik igazán, hogy mekkorát hazudott Putyin a gáz áráról

gazdaság
2022 július 15., 13:14
comments 33

Február 1-jén, három héttel a háború kitörése előtt Orbán Viktor Moszkvába utazott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon.

A találkozó eleje nyilvános volt, egy óriási asztal két oldalán ülve beszélgetett egymással a két politikus. Az ekkor elhangzott beszélgetés szó szerinti leirata megjelent a Kreml honlapján is. Putyin többek között ezt mondta akkor Orbánnak a Gazprom és az MVM között kötött hosszú távú gázszerződésről:

„Azt kell mondjam, hogy a tavaly aláírt, 2036-ig érvényes megállapodás elsősorban az ön munkájának köszönhető. Nem csupán a stabil ellátás 2036-ig tartó biztosítása miatt fontos ez, hanem amiatt is, hogy Magyarország most az európai piaci árnál ötször olcsóbban vásárolja a földgázt.”

Majd rögtön utána hozzátette, hogy Orbán Viktornak drukkol a választáson:

„Amikor a partnereinknél választást tartanak, mindig azt mondjuk, hogy bármelyik megválasztott vezetővel együtt fogunk működni. De szeretném jelezni, hogy ön nagyon sokat tett az orosz kapcsolatok fejlesztéséért, Magyarország és Oroszország érdekében egyaránt. Remélem, hogy az együttműködésünk folytatódni fog.”

Orbán Viktor ezután többször is elmondta, a Facebookra is kiírta, hogy ha van orosz gáz, akkor van rezsicsökkentés. Moszkvában a sajtótájékoztatón így fogalmazott:

„Ha van orosz gáz, akkor van olcsó ellátás a magyar családoknak, és van rezsicsökkentés. Ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés.”

Orbán Viktor február 1-én járt Putyinnál.
photo_camera Orbán Viktor február 1-jén járt Putyinnál Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/Sputnik via AFP

Azóta Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, de Magyarországra továbbra is érkezik orosz gáz, elsősorban Szerbia felől, a tavaly átadott Török Áramlat vezetéken keresztül. Miközben az orosz ellátás számos EU-s piacon bizonytalan, a magyar kormány azt állítja, hogy nálunk nincs nagy baj ezzel.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.