Nyugat-Franciaországban „hőségapokalipszis” van

hőség
2022 július 18., 13:27
comments 2

Ezreket evakuálnak Nyugat-Franciaországban az erdőtüzek miatt, amik a szélsőséges hőmérséklet és a szárazság miatt alakultak ki. A BBC cikke szerint a szakértők „hőségapokalipszist Királyság egyes részein is rekordhőmérséklet várható. A briteknél először adtak ki vörös riasztást a rendkívüli hőség miatt.

Tűz Délnyugat-Franciaországban július 16-án.
photo_camera Erdőtűz a franciaországi Landirasban 2022. július 16-án Illusztráció: Jerome Gilles/NurPhoto via AFP

Franciaországban az elmúlt napokban az erdőtüzek miatt több mint 16 000 embert evakuáltak. A legsúlyosabban a délnyugati Gironde régió érintett, a tűzoltók egy hete küzdenek a tüzek megfékezésével, amik már több mint 14 000 hektárnyi területen pusztítottak.

Jean-Luc Gleyze, Gironde régió elnöke a BBC-nek azt mondta, a forró és szeles időjárás megnehezíti a tűzoltók dolgát, és úgy néz ki, hogy még az eddiginél is több települést kell majd kiüríteni.

photo_camera Erdőtűz a franciaországi Landirasban 2022. július 16-án Fotó: JEROME GILLES/NurPhoto via AFP

Az AFP-nek nyilatozó egyik meteorológus szerint „hőségapokalipszis” van Franciaország délnyugati részein. Spanyolországban és Portugáliában az elmúlt napokban több mint ezer ember halt meg a hőség miatt. A Malaga melletti Mijas-hegységben, Kasztília és Leónban, Galíciában és Extremadurában is erdőtüzek pusztítottak.

photo_camera Erdőtüzek a délnyugat-franciaországi Girondeban július 18-án Fotó: LAURENT PERPIGNA IBAN/Hans Lucas via AFP

Portugáliában egyelőre sikerült megfékezni a tüzeket, annak ellenére, hogy múlt hét csütörtökön 47 fokot mértek. A helyi meteorológiai szolgálat szerint azonban a szárazság miatt továbbra is fennáll a tűzveszély.

Az elmúlt hetekben másodszorra sújtja hőhullám Délnyugat-Európa egyes részeit. Enrique Sanchez, a spanyolországi Castilla-La Mancha Egyetem Környezettudományi és Biokémiai Karának dékánja a BBC-nek azt mondta, hamarosan teljesen alap lesz, hogy hőhullámok vannak. „Hosszú távon, mármint a következő években kizárt, hogy a hőmérséklet ne emelkedjen, így egész Európában egyre gyakoribbak lesznek a hőhullámok.”

photo_camera Tűzoltók dolgoznak a Rennes-től nyugatra fekvő Le Vergerben július 16-án Fotó: ESTELLE RUIZ/Hans Lucas via AFP

Nemrég írtunk arról, hogy miért szívják meg különösen az európaiak a felmelegedést, és arról is, hogy miért lehet az idei nyár hátralévő életünk leghűvösebb nyara. Az előrejelzések szerint az Európa délnyugati részein tapasztalható hőség ezen a héten Magyarországra is megérkezik.

photo_camera Erdőtűz Gironde régióban július 13-án Fotó: VALENTINO BELLONI/Hans Lucas via AFP

A Franciaországban, Portugáliában vagy Spanyolországban élő olvasóinkat arra kérjük, írják meg nekünk, hogyan küzdenek meg a negyven fokos hőséggel, és hogyan érintik őket az erdőtüzek. A leveleket a megirom@444.hu címre várjuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.