Nem engedték a tüntetőket a Sándor-palotához a készenlétisek

POLITIKA
2022 július 18., 18:38
comments 24

Novák Katalin hétfőn délután aláírta a katatörvényt, amit a kormány július 11-én nyújtott be, egy nappal később pedig már meg is szavazta a parlament. A kata változásával a jövőben csak magánszemélyektől lehet bevétele annak, aki katázik, cégeknek nem állíthatnak ki számlát. Ezzel több százezer embert zárnak ki ebből az adónemből.

A törvényjavaslat ellen többen is tiltakoztak, Budapesten és több nagyvárosban a múlt héten, a hétvégén, de hétfőn reggel is többen tüntettek. A Momentum hétfőn délután, Novák Katalin aláírása után jelezte, tiltakozást szerveznek 20:30-tól a Sándor-palotához.

20:30

Rendőrsorfal várja a tüntetőket a Sándor-palotánál. Egyelőre többen vannak a rendőrök, mint a tüntetők.

Rendőrök állják el a Sándor-palotához vezető utat a Szent György téren, a katatörvény aláírása ellen tiltakozó tüntetők elől.
photo_camera Rendőrök állják el a Sándor-palotához vezető utat a Szent György téren, a katatörvény aláírása ellen tiltakozó tüntetők elől. Fotó: Németh Dániel / 444.hu

A rendőrök a szerdai tüntetésen is elállták a tüntetők útját, akik akkor a Karmelitánál akartak tiltakozni. Most a szomszédos Sándor-palotához sem engedik oda őket, mivel mindkét épület szerepel azon intézmények között, amelyeknek a rendőrség állandó védelmet biztosít. A rendőrségi törvény pedig biankó felhatalmazást ad, hogy a rendőrök megakadályozzák, hogy például tüntetők megközelítsék ezeket az épületeket. Hogy ez miért nincs rendben, arról itt írtunk részletesebben.

20:54

Az egyik tüntető azt mondta, meglepődött, hogy csak ennyien vannak, több emberre számított, mert szerinte nagyon negatív volt a visszhang az aláírás után a közösségi médiában. Úgy tudjuk, hogy Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke fog hamarosan beszédet mondani.

photo_camera Fotó: Németh Dániel / 444.hu
photo_camera Gelencsér Ferenc a rendőrökkel egyeztet Fotó: Németh Dániel / 444.hu

21:05

A tüntetők egy ideig azon tanakodtak, hogy bejelentsék-e a spontán demonstrációt, amire a gyülekezési törvény értelmében nem is kötelesek.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke azt mondta, ez spontán tüntetés, nem volt előre bejelentve. Végül nem a Momentum, hanem egy civil jelentette be a demonstrációt este 9-től. A tüntetők este 9-től éjfélig maradhatnak a járdán, az úttestet nem foglalhatják el.

21:17

Mindeközben Palkovics László technológiai és ipari miniszter a várban, a 21 teraszán ücsörög, erről szóltak Gelencsérnek, a Momentum elnöke pedig egy futárral együtt ment át a tüntetésről, hogy megkérjék Palkovicsot, magyarázza el, miért módosították a katatörvényt. Palkovics azt válaszolta, már sokszor elmondták, most ne zavarják a többi vendéget. Gelencsér végül mégis kicsikart belőle egy időpontot egy egyeztetésre, majd kezet fogtak.

photo_camera Fotó: Németh Dániel / 444.hu
Gelencsér Ferenc és Palkovics László
photo_camera Gelencsér Ferenc és Palkovics László Fotó: Németh Dániel / 444.hu

21:24

Egy órával a meghirdetett kezdés után körülbelül nyolcvan tüntető várakozik az elkordonozott Sándor-palota közelében.

photo_camera Fotó: Tárkányi Flóra / 444.hu

21:29

A tüntetők berakták a Bëlga Rendőrmunka című számát, a rendőrsorfal elé pedig az alábbi táblát helyezték.

photo_camera Fotó: Tárkányi Flóra / 444.hu

21:33

Kele János, a Momentum elnökségi tagja videót tett közzé arról, hogy Gelencsér és egy futár a 21 teraszán győzködi Palkovicsot, hogy magyarázza el nekik, miért volt szükség a katatörvény módosítására. Palkovics a videó végén azt mondta a futárnak, menjen be hozzá egyszer, és beszéljenek.

link Forrás

21:37

Gelencsér Ferenc beszédet mond a Sándor-palota előtt. A Momentum elnöke azt mondta, büszke a tüntetőkre, „mert kevés az olyan tüntetés, ami ilyen hosszú ideig kitart”. Hozzátette: „Holnap is kijövünk”, mert „a hatalom csak erőből ért”.

21:38

Elmondta, hogy azt már elérték, hogy a rendőrök fizetésemelést kapjanak, ezután „következnek a pedagógusok, majd az egészségügyi dolgozók”, és addig tüntetnek, „amíg nem lesz normális megélhetés az országban”.

21:40

Gelencsér Ferenc bejelentette, hogy az ellenzékkel augusztus 8-ra rendkívüli ülést hívnak össze, hogy a kormány ne léptesse életbe a katatörvényt. Ha ezt nem fogadják el, akkor mennek az Alkotmánybíróságra.

21:44

Körülbelül százan tüntetnek a kordonokkal elzárt Sándor-palota közelében. Egy katázó, színésznek készülő srác megszerezve a megafont azt mondta, „legyen valami minden nap, augusztus 8-ig”.

21:58

A Momentum-elnök beszéde után fórummá alakult a demonstráció, kézről kézre jár a megafon.

photo_camera Fotó: Németh Dániel / 444.hu
photo_camera Fotó: Németh Dániel / 444.hu

22:19

A Momentum által meghirdetett hétfő esti tiltakozást eddig közvetítettük, a tüntetésen körülbelül 100-150 ember vett részt, a Sándor-palotához nem engedték oda őket a rendőrök.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.