Az energiaárak emelkedése miatt ősztől akár a magyar fürdők fele is bezárhat ideiglenesen

gazdaság
2022 augusztus 30., 10:34
comments 2

A járványidőszak és az ukrajnai háború hatásai nehéz helyzetbe hozták a fürdőszakmát.

„Olyan népszerű helyekre is lakat kerülhet ideiglenesen, mint a hévízi, a harkányi, a hajdúszoboszlói vagy a gyulai fürdő” – mondta az infostart.hu megkeresésére Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke, hozzátéve, az energiaárak növekedése mellett jelentős vendégforgalom-visszaeséssel is számolni kell.

UPDATE 16:57: Cikkünk megjelenése után a Hungarospa közleményt adott ki, mely szerint nem terveznek bezárást. "Valóban lesznek szolgáltatások, amelyek leállnak, de ezek a normál szezonális üzletmenet részeként történnek" - írták. Hogy pontosan milyen szolgáltatások mikortól nem érhetők el, arról bővebben itt tájékozódhatnak. Most pedig vissza eredeti cikkünkhöz.

Az utóbbi hónapokban 20-50 százalékos volt a látogatószám-csökkenés a várthoz képest. A költségek változatlanul növekedni fognak, ezért Kántás Zoltán úgy véli, jelentős kockázatot vállal, aki tovább üzemelteti fürdőjét a korábbi módon.

Augusztusban a fürdőszövetség kérdőíves kutatást is végzett, amiből az derült ki, hogy nem túl jó a helyzet.

„Szeptembertől a fürdők túlnyomó többsége szükségesnek látja szolgáltatások drasztikus korlátozását, ami tovább fokozhatja a kereslet és így a bevétel csökkenését. A felmérés azt is visszaigazolta, hogy a fürdők harmada vagy 50 százaléka bezárásra kényszerül a következő év első feléig”– fogalmazott Kántás.

Az elnök elmondása alapján a kormány segítségét fogják kérni. A helyzet megoldásáról szóló javaslataik között szerepel az ársapka alkalmazása, a fürdők energetikai korszerűsítése és kedvezményes áfakörbe sorolása. (via infostart.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.