Ha hívnák, Ferenc pápa bármikor ellátogatna Kínába, és beszélne Kirill pátriárkával is

külföld
2022 szeptember 15., 17:55
comments 1

Bár Ferenc pápa térdszalagjai már nem az igaziak, és többen is kritizálták az eseményen való részvételért, a vezető végig ott volt a kazahsztáni Világ- és Hagyományos Vallások Vezetőinek VII. Kongresszusán, amelyen keresztények, zsidók, muszlimok, buddhisták, hinduk és sok más vallás képviselői gyűlnek össze.

photo_camera A kongresszuson. Fotó: FILIPPO MONTEFORTE/AFP

A látogatás első napján Kazahsztán elnökével, Kaszim-Zsomart Tokajevvel találkozott az ország fővárosában, - már nem sokáig - Nur-szultanban

A kongresszuson tartott beszédében hangsúlyozta, mennyire fontosnak tartja a békét, valamint várja, hogy a fegyveres konfliktusok végre párbeszéddé alakuljanak. Aggodalmát fejezte ki az Örményország és Azerbajdzsán között fellángoló konfliktussal kapcsolatban.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Összefutna a ministránsfiúval

„Isten béke. Ő mindig a béke útján vezet minket, soha nem a háború útján” - mondta a kongresszus második napján - a békepártiságában még Orbánt is túllicitáló - Ferenc pápa, amivel feltehetőleg az orosz inváziót nyíltan támogató Kirill pátriárkára utalhatott, aki, bár eleinte úgy volt, részt vesz az eseményen, végül másképp döntött, és csak egy delegációt küldött a nevében. Az egyik delegált orosz püspök elmondása szerint beszélt Ferenc pápával, aki azt mondta, hogy akarna még egy találkozót az orosz egyházfővel (utoljára 2016-ban találkoztak Kubában).

Ferenc pápa korábban Putyin ministránsának nevezte a pátriárkát.

Összefuthatott volna Hszi Csin-pinggel is

Tudni lehetett, hogy a pápa egyszerre lesz majd egy napot a kazah fővárosban - országát a járvány kezdete óta először elhagyó - Hszi Csin-ping kínai elnökkel, aki másnap Üzbegisztánba utazott a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozójára - ahol Putyin többek között megköszönte, amiért olyan kiegyensúlyozottan viszonyul az ukrajnai konfliktus kérdéséhez.

Éppen ezért felmerült a kérdés, hogy Hszi és Ferenc pápa terveznek-e találkozni, de végül a pápa nem kapott meghívást, így a találkozó elmaradt. Ugyanakkor a pápa elmondta, hogy mindig készen áll Kínába látogatni.

A vatikáni konzervatívok kritizálnak

A vallások szupermarketjének nevezte és figyelmeztette a pápát, hogy részvételével egy síkra helyezi a katolikus egyházat a többi egyházzal, Athanasius Schneider helyi püspök, aki gyakran kritizálja a pápát konzervatív oldalról. Bár a 61 éves Schneider dicsérte a kongresszust, hogy „terjeszti a kölcsönös tiszteletet a világban”, de úgy véli, nem helyes a részvétel, „mert egyetlen igaz vallás létezik, ez a katolikus egyház, amelyet maga Isten alapított” – mondta Schneider újságíróknak a katedrálisban. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.