Putyin: „Nagyra értékeljük kínai barátaink kiegyensúlyozott hozzáállását az ukrajnai válsághoz”

külföld
2022 szeptember 15., 14:45
comments 3

Régi barátjának nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt Hszi Csin-ping kínai elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozóján Üzbegisztánban. A kínai elnök a járvány kezdete óta most először hagyta el országát - vele ellentétben külügyminisztere már idén bejárta a fél világot.

photo_camera Fotó: ALEXANDR DEMYANCHUK/AFP

A találkozón Putyin is részt vett, aki a háború kezdete óta először foghatott kezet Hszi Csin-pinggel.

„Nagyra értékeljük kínai barátaink kiegyensúlyozott hozzáállását az ukrajnai válsághoz” - mondta Putyin. „Megértjük aggodalmukat és kérdéseiket ezzel kapcsolatban. A mai találkozó során természetesen kifejtjük álláspontunkat.”

Mindeközben kínai külügy honlapja nem említi, hogy a találkozón szót ejtettek volna a Ukrajnáról.

A kínai kormány a háború előtt együttműködésére tett ígéretet Oroszország felé. A múlt héten pedig egy vezető kínai tisztviselő találkozott orosz törvényhozókkal, és elmondta, Kína megérti és támogatja Oroszország alapvető aggályait és érdekeit.

Putyin ismét elmondta, Oroszország támogatja az Egy Kína elképzelést, és elítélte az Egyesült Államok mozgását Tajvanon és környékén - arról, hogy miért fontos ez Kínának, itt írtunk korábban. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt