Orbán Viktor miniszterelnök maga beszélt arról, hogy az ukránok amerikai segítséggel sem nyerhetik meg a háborút az oroszok ellen, még ha nem is emlékszik erre Gulyás Gergely

szeptember 17., szombat 13:07
24

"Nem emlékszem olyan kormányzati álláspontra, amit itt ön kormányzati álláspontként adott elő. Tehát mi nem jósolgatunk azzal kapcsolatosan... van egy katonai realiáts, de mi ezzel kapcsolatos jóslatokba nem bocsátkoztunk, legalább is én nem emlékszem ilyenre (...)"

Ezt válaszolta Haszán Zoltán kollégánknak Gulyás Gergely a kormányinfón, amikor arról kérdeztük, hogy az elmúlt hetek ukrán előretörései változtatnak-e a kormány háborúval kapcsolatos álláspontján, hogy ezt a háborút kizárólag Oroszország nyerheti meg, és nem szállítunk fegyvert a megszállók ellen harcoló ukránoknak.

A katonai realitásokról és a hábor kimeneteléről néhány hónapja Orbán Viktor miniszterelnök egészen konkrét jóslatokba is bocsájtkozott tusványosi beszédében. A kormányfő akkor így fogalmazott:

"Ebben a háborúban a nyugati stratégia négy pillérre épül. Ez egy papíron ésszerű stratégia, talán még számok is vannak mögötte. Az első, hogy Ukrajna nem egyedül, hanem angolszász kiképzőkkel és NATO-fegyverekkel háborút nyerhet Oroszország ellen. Ez volt az első állítás. (...) . Teljesen nyilvánvaló, hogy a háborút így nem lehet megnyerni. Az ukránok sosem nyernek háborút Oroszország ellen amerikai kiképzőtisztekkel meg fegyverekkel. Egész egyszerűen azért, mert az orosz hadseregnek aszimmetrikus fölénye van."

Tegnap részletek kerültek nyilvánosságra Orbán Viktor Kötcsén, zárt körben elmondott beszédéből. A Szabad Európa beszámolója szerint a miniszterelnök arról beszélt, hogy Ukrajna területének harmadát-felét is elveszítheti, noha pont az elmúlt hetekben az Ukrán ellentámadásoknak köszönhetően több ezer négyzetkilométer terület szabadult fel az orosz megszállás alól. Persze ezzel a háborúnak még nincs vége.

Gulyás egyébként azt mondta, a háború lehetséges kimenetelétől független, és változatlan a magyar álláspont arról, hogy nem szállítunk fegyvert.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt