Zelenszkij az orosz mozgósításról: „Putyin vérbe akarja fojtani Ukrajnát”

háború
2022 szeptember 21., 13:35
comments 8

Putyin bejelentése nem érte meglepetésként az ukrán vezetést, tudtak arról, hogy hetek óta zajlik az orosz csapatok mozgósítása - mondta Volodimir Zelenszkij a Bildnek Kijevben, nem sokkal azután, hogy szerda reggel Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, részleges mozgósítást rendelnek el, azaz behívják a tartalékosokat. Szergej Sojgu védelmi miniszter elmondása alapján 300 ezer embert érinthet a mozgósítás. Zelenszkij szerint Putyin „vérbe akarja fojtani Ukrajnát, de saját katonáinak vérébe is.”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeptember 21-i beszéde alatt.
photo_camera Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdai beszéde alatt. Fotó: STR/AFP

Zelenszkij azt mondta, nem látta Putyin beszédét, de nem volt számára újdonság, mert Putyin már végrehajtotta a részleges mozgósítást. „A hírszerző szolgálataink és a szövetségeseink már elmondták nekünk. Egész múlt hónapban zajlott már a mozgósítás” - mondta. Az ukrán elnök szerint a tartalékosok behívása azt mutatja, hogy Oroszországnak „gondjai vannak a tisztekkel és más katonai állománnyal”. Arról beszélt, hogy az oroszok kadétokat mozgósítottak, olyanokat, akik nem tudtak harcolni. „Ezek a kadétok elestek. Még a kiképzést sem tudták befejezni, (...) nem tudnak harcolni. Idejöttek, és most haldokolnak” - fejtette ki.

Az ukrán elnök szerint Putyin tisztában van azzal, hogy „az egységei csak menekülnek. Egy milliós seregre van szüksége (...), mert látja, hogy a hozzánk induló katonák nagy része csak elszalad.” Putyin fenyegetései nem hatották meg, és közölte, nem tervezi, hogy leállítják az oroszok által megszállt területek visszafoglalását. Biztos benne, hogy képesek lesznek lépésről lépésre felszabadítani az oroszok által megszállt területeiket.

Zelenszkij úgy gondolja, Putyin a nukleáris fegyverek bevetésével is csak fenyegetőzik, de nem hiszi, hogy valóban bevetné őket. „Nem hiszem, hogy a világ megengedné neki, hogy használja ezeket a fegyvereket” - mondta, bár azt elismerte, hogy nem lát az orosz elnök fejébe, és fennáll az atomcsapás kockázata. Szerinte viszont nem szabad engedni Putyin fenyegetőzéseinek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.