Kína szerint Amerika veszélyes jeleket küld Tajvannal kapcsolatban

külföld
2022 szeptember 24., 07:07
comments 1

Tajvan állt a középpontjában az Antony Blinken amerikai és Vang Ji kínai külügyminiszter közötti 90 perces, közvetlen és őszinte megbeszélésnek az ENSZ New York-i közgyűlésén - közölte egy amerikai tisztviselő az újságírókkal.

photo_camera Antony Blinken (balra) amerikai külügyminiszter találkozik Vang Ji (jobbra) kínai külügyminiszterrel az ENSZ Közgyűlés 77. ülésszakának alkalmával az ENSZ székházában New Yorkban 2022. szeptember 23-án. Fotó: DAVID DEE DELGADO/AFP

Kína azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy nagyon rossz, veszélyes jeleket küld Tajvannal kapcsolatban, miután az amerikai külügyminiszter pénteken kínai kollégájának azt mondta, hogy a béke és a stabilitás fenntartása Tajvan felett létfontosságú.

„Részünkről a miniszter kristálytisztán világossá tette, hogy - összhangban a régóta fennálló egy Kína-politikánkkal, amely ezúttal sem változott - a béke és a stabilitás fenntartása a szoroson túl abszolút, létfontosságú.” - mondta az amerikai kormány magas rangú tisztviselője.

A kínai külügyminisztérium a találkozóról kiadott közleményében azt mondta, hogy az Egyesült Államok nagyon rossz, veszélyes jeleket küld Tajvannal kapcsolatban, és minél inkább elharapózik Tajvan függetlenségi tevékenysége, annál kevésbé valószínű, hogy békés rendezésre kerül sor.

„A tajvani kérdés kínai belügy, és az Egyesült Államoknak nincs joga beleszólni abba, hogy milyen módszerrel oldják meg” - idézte a minisztérium Vangot.

A Tajvannal kapcsolatos feszültségek felerősödtek az amerikai képviselőház elnökének, Nancy Pelosinak augusztusi látogatása után - amelyet nagyszabású kínai hadgyakorlatok követtek -, valamint Joe Biden amerikai elnök ígérete után, miszerint megvédené a szigetországot, aminek 1949 óta független kormánya van, de Kína ettől függetlenül saját területeként tekint rá.

photo_camera Joe Biden
Fotó: NATHAN POSNER/Anadolu Agency via AFP

Biden nyilatkozata volt az eddigi legkonkrétabb arra vonatkozóan, hogy amerikai csapatokat küldene a sziget védelmére. Ez volt egyben a legutóbbi olyan eset, amikor úgy tűnt, hogy túllép a „stratégiai kétértelműség” régóta fennálló amerikai politikáján, amely nem teszi egyértelművé, hogy az Amerikai Egyesült Államok katonai választ adna-e egy Tajvan elleni támadásra.

A Fehér Ház ragaszkodott ahhoz, hogy Tajvan-politikája nem változott, de Kína szerint Biden megjegyzései rossz jelzést küldtek a független Tajvanra törekvőknek.

A Bidennel júliusban folytatott telefonbeszélgetés során a kínai vezető, Hszi Csin-ping figyelmeztetett Tajvanra, mondván „aki a tűzzel játszik, megégeti magát”.A külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy Blinken és Vang találkozója része volt az Egyesült Államok azon törekvésének, hogy nyílt kommunikációs vonalakat tartson fenn és felelősségteljesen kezelje a versenyt. A magas rangú tisztviselő szerint Blinken megismételte az USA nyitottságát a Kínával való együttműködésre a globális érdekű ügyekben.

A tisztviselő azt is elmondta, hogy Blinken kiemelte a következményeit annak, ha Kína anyagi támogatást nyújtana Oroszország ukrajnai inváziójához vagy a szankciók nagymértékű kijátszására készülne. Amerikai tisztviselők korábban azt mondták, nem láttak bizonyítékot arról, hogy Kína ilyen támogatást nyújtana.

Blinken kiemelte, hogy az Egyesült Államoknak és Kínának, valamint a nemzetközi közösségnek kötelessége együttműködni az invázió hatásainak ellensúlyozására, valamint Oroszország elrettentésére a további provokatív lépések megtételétől - tette hozzá a tisztviselő.

A tajvani külügyminisztérium Blinken és Vang találkozójára reagálva azt mondta, hogy Kína legutóbbi provokatív akciói miatt a Tajvani-szoros került a vita középpontjába, és Kína a valóságnak ellentmondó érvekkel és kritikákkal próbálja összezavarni a nemzetközi közönséget.

Blinken és Vang találkozóját megelőzte az Ausztráliát, Indiát, Japánt és az Egyesült Államokat tömörítő Négyes csoportosulás külügyminiszterei közötti találkozó, amely az Indo-csendes-óceáni térségre utalva nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentette, hogy „határozottan ellenzünk minden olyan egyoldalú lépést, amely a status quo megváltoztatására vagy a feszültségek fokozására irányul a térségben”.Pelosi látogatása óta „Kína számos olyan provokatív lépést tett, amelyek szándékosan a status quo megváltoztatására irányultak” - mondta az amerikai tisztviselő.

Az amerikai alelnök, Kamala Harris az Egyesült Államok szövetségeseinek, Japánnak és Dél-Koreának vezetőivel megvitatják a Tajvan biztonságával kapcsolatos kérdéseket a jövő heti kétoldalú megbeszélések során - közölte egy másik amerikai tisztviselő. (via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.