Podkoszt #4: A menzák konyháinak bugyraiból alig látszik, mennyit tanulhatnának a gyerekek egy jó ebédből

podcast
2022 szeptember 24., 04:59

Ez a Podkoszt, a 444.hu gasztronómiai podcastjának negyedik adása (a korábbi részeket itt találjátok).

Itt a szeptember, itt az iskolakezdés, rengeteg gyerekes család életében pedig ilyenkor központi kérdés: a menza. A mai adás témája különösen közel áll a szívünkhöz, mivel Bajor Zsófi öt éve közétkeztetéssel foglalkozik (két barátjával megalapította a Meznát, ahol összekapcsolják a pedagógiát és a gasztronómiát), idén nyár óta pedig Nábelek Zsófi is a gyermekétkeztetésben dolgozik. Végigbeszéljük a közétkeztetés rendszerét és gyökereit, a hazai szomorú állapotokat és a mostani áremelkedés okait, a saját menza élményeinket és azokat a jó példákat, ami megmutatják, hogy a menza valójában lehetne az egészséges étkezés mellett a tanulásnak, a tudatos fogyasztásnak és az életre szóló jó élményeknek is a helye.

  • 03.30 Miért drágult meg most ennyire a menza?

  • 08.10 Hogy néz ki egyáltalán a mai magyar közétkeztetés: tálalókonyha vs. főzőkonyha?

  • 17.02 Az ebédlő is helye a tanulásnak.

  • 25.10 A közétkeztetés (valaha volt) társadalompolitikai célja.

  • 26.40 Párolt marhahús meggyszósszal, üres leves és piskótakocka emlékek.

  • 33.45 Közétkeztetési versenyek puy lencseraguval és birspürével.

  • 35.15 Az elmúlt 60 évben elmaradt valódi reform.

  • 44.24 Hogyan lehetne a menza életre szóló jó élményeknek is a helye?

A témában magyar nyelven ajánljuk a Telex többrészes cikksorozatát, valamint Báti Anikó “Menzareformok és szabályozások lehetőségei ma Magyarországon” és “Népkonyhán enni Budapesten. Verziók és averziók a közétkeztetés történetéből (1860–1939)” tanulmányait. Angol nyelven pedig a New Yorker portréját Dan Giusti-ról, az amerikai közétkeztetés élharcosáról.

Ha van kérdésetek, tippetek, hozzászólásotok vagy egy téma ötletetek, amiről szívesen hallgatnátok beszélgetést, küldjétek el nekünk a podkoszt@444.hu címre!

Az adást, és a 444 többi podcastját meghallgathatjátok Spotifyon, Google Podcaston, Apple Podcaston és az Amazon Audible szolgáltatás podcastoldalán és a több nagy platformon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.