Ez a Podkoszt, a 444.hu gasztronómiai podcastjának negyedik adása (a korábbi részeket itt találjátok).
Itt a szeptember, itt az iskolakezdés, rengeteg gyerekes család életében pedig ilyenkor központi kérdés: a menza. A mai adás témája különösen közel áll a szívünkhöz, mivel Bajor Zsófi öt éve közétkeztetéssel foglalkozik (két barátjával megalapította a Meznát, ahol összekapcsolják a pedagógiát és a gasztronómiát), idén nyár óta pedig Nábelek Zsófi is a gyermekétkeztetésben dolgozik. Végigbeszéljük a közétkeztetés rendszerét és gyökereit, a hazai szomorú állapotokat és a mostani áremelkedés okait, a saját menza élményeinket és azokat a jó példákat, ami megmutatják, hogy a menza valójában lehetne az egészséges étkezés mellett a tanulásnak, a tudatos fogyasztásnak és az életre szóló jó élményeknek is a helye.
03.30 Miért drágult meg most ennyire a menza?
08.10 Hogy néz ki egyáltalán a mai magyar közétkeztetés: tálalókonyha vs. főzőkonyha?
17.02 Az ebédlő is helye a tanulásnak.
25.10 A közétkeztetés (valaha volt) társadalompolitikai célja.
26.40 Párolt marhahús meggyszósszal, üres leves és piskótakocka emlékek.
33.45 Közétkeztetési versenyek puy lencseraguval és birspürével.
35.15 Az elmúlt 60 évben elmaradt valódi reform.
44.24 Hogyan lehetne a menza életre szóló jó élményeknek is a helye?
A témában magyar nyelven ajánljuk a Telex többrészes cikksorozatát, valamint Báti Anikó “Menzareformok és szabályozások lehetőségei ma Magyarországon” és “Népkonyhán enni Budapesten. Verziók és averziók a közétkeztetés történetéből (1860–1939)” tanulmányait. Angol nyelven pedig a New Yorker portréját Dan Giusti-ról, az amerikai közétkeztetés élharcosáról.
Ha van kérdésetek, tippetek, hozzászólásotok vagy egy téma ötletetek, amiről szívesen hallgatnátok beszélgetést, küldjétek el nekünk a podkoszt@444.hu címre!
Az adást, és a 444 többi podcastját meghallgathatjátok Spotifyon, Google Podcaston, Apple Podcaston és az Amazon Audible szolgáltatás podcastoldalán és a több nagy platformon.
Turistaosztály és prankolgatás. A marokkói futball és a felcsúti modell. Aján Tamás for minden! Winkler Róbert hajápolási praktikái. Uj Péter arcszőrzete. Az autós újságírás Szörényi–Bródyja. Férgek rágják a magyarok hajóját. Magellánét is. Büszkén emeljük magasra a hamis zászlót!
Mi van, ha nincs bejgli? Hogyan ne legyünk idegbetegek szenteste? Miért nem tudunk normálisan kommunikálni? Ünnep előtti gyorstalpaló.
Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.
A 444 gondozásában megjelent A kínai konyha kultúrtörténete könyvbemutatóján Vida Kata gasztroblogger beszélgetett Keve Márton kreatív séffel és Bede Mártonnal, a 444 újságírójával, többek közt arról, hogyan változott Budapesten a kínai gasztronómiai felhozatal, és mik a legizgalmasabb helyek most. Beszéltünk a legfontosabb hozzávalókról, hogy mit kell vásárolni egy alaprecepthez, és főleg miért érdemes kínait enni.
Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.