Körbezárhatták Limanban az oroszokat

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
szeptember 30., 12:00
comments 3

Oroszország csütörtökön bejelentette, hogy a csak maga által elismert, még kamunak is csak jóindulattal nevezhető "népszavazások" eredményeként magához csatolt négy ukrán megyét, így hamarosan az a sajátos helyzet állhat elő, hogy, legalábbis orosz szempontból, az ukrán hadsereg Oroszország területén indíthat offenzívát.

photo_camera A frontra tartó Ukrán lövészpáncélos 2022. 09. 29-én a szeptember közepén felszabadított Izjum határában. Fotó: JUAN BARRETO/AFP

A front északi szakaszán az ukrán erők praktikus szempontból már körülzárták Liman városát - a gyűrű nem zárult be teljesen, de az Institute for the Study of War (ISW) legfrissebb elemzésében idézett frontjelentések szerint elvágták az utolsó utat is, ami a települést az oroszok megszállta területekkel kötötte össze -, márpedig Liman elfoglalásával megnyílik az útjuk Luhanszk megye nyugati és északi részei felé. Olyan szimbolikus győzelmekre nyílik lehetőségük, mint a nyáron hetekig tartó brutális orosz ostrom után elesett Szeverodoneck visszafoglalása.

Az orosz annexió persze eleve sajátos helyzetet teremtett, mivel a csütörtökön annektált négy ukrán megye közül egy sincs, aminek a teljes területét az oroszok ellenőriznék - Rácz Andráshoz hasonlóan én is ide idézném Szele Tamás bon mot-ját, miszerint nem az ukrán csapatok lépték át az orosz határt, hanem az orosz határ lépte át az ukrán csapatokat.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt