A polgármester támogatta a moratórium meghosszabbítását, most mégis utcára tennének egy idős nőt a Belvárosban

belföld
2022 október 05., 15:00
comments 5

Írásban fordult a Város Mindenkié (AVM) csoport Szentgyörgyvölgyi Péter polgármesterhez egy 67 éves, egyedülálló nő ügyében, akit annak ellenére tenne ki Belváros-Lipótváros Önkormányzata csütörtökön az utcára, hogy a kerület polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter a Fővárosi Közgyűlés 2022. szeptember 28-ai ülésén szavazatával támogatta a határozati javaslatot, amivel a kilakoltatási moratórium önkéntes meghosszabbítását kezdeményezték.

A csoport tagjai a a nő ellen folyamatban lévő lakáskiürítési eljárás felfüggesztését kérték. A kilakoltatás leállítását az önkormányzat határozottan elutasította, a megküldött válasz mellé azonban mellékelve volt egy formanyomtatvány, amelyen a belvárosi lakos kérelmezheti egy hajléktalanszállóra való felvételét.

A Város Mindenkié csoport ügyfele, Zsuzsa (aki a bölcsészettudományok doktora, a XVI. századi kódexek elismert kutatója) 2013 óta lakója a szükséglakásnak, amelyből az önkormányzat kilakoltatná őt csütörtökön. Szerződését a tulajdonos önkormányzat kis összegű díjhátralék miatt, 2016 novemberében mondta fel, 2018-ban bírósági úton is intézkedett a lakás kiürítéséről. Ez annak ellenére történt, hogy Zsuzsa a kiszámlázott fűtési díjhátralék összegét azóta is vitatja, mivel egy része tudomása szerint még azelőtt keletkezett, hogy a lakást használatba vette volna.

photo_camera Szentgyörgyvölgyi Péter Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Az AVM szerint Zsuzsa egészségügyi állapota sokat romlott, amióta kilakoltatással fenyegeti az önkormányzat. Mint írják, a nő helyzete a kilakoltatás leállítása nélkül teljesen kilátástalan: levonásokkal terhelt, kis összegű nyugdíjából nyilvánvalóan nem tudná megfizetni a magánbérleti szektor egekbe szökött lakbéreit, így minden bizonnyal élete végéig az utcára kerülne.

Az AVM felajánlotta, hogy a fennálló lakáshasználati és fűtési díjhátralékot alapítványi támogatások segítségével rendezné a kilakoltatás leállítása és ügyfele lakhatásának biztosítása esetén. Az önkormányzat ezt visszautasította.

Az AVM közleményében azt írta:

„Az idős, beteg polgár hajléktalanná tételét azzal próbálták igazolni, hogy egyrészt leírták, mennyit »segítettek« neki (úgy tűnik, nem eleget), másrészt »együtt nem működőnek« minősítették őt – amivel kapcsolatban az AVM a tisztelt döntéshozók figyelmébe ajánlja azt az eshetőséget, hogy egy rászoruló polgár jó eséllyel együttműködőbb akkor, ha az önkormányzat nem a hajléktalanná tételén, hanem a helyzet rendezésén, a lakhatása megőrzésén szorgoskodik.”Az AVM a nyilvánosság előtt is felhívja Belváros-Lipótváros Önkormányzatának figyelmét a hajléktalanná válás megelőzésének biztosításáról szóló, törvénybe foglalt – a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) 12. pontjában rögzített – kötelező feladatára, és felszólítja Szentgyörgyvölgyi Péter polgármestert, hogy a fővárosi közgyűlési vállalásának megfelelően, állítsa le a rászoruló nő kilakoltatását.

Ha a polgármester és az önkormányzat nem intézkedik a kilakoltatás leállításáról, azt az AVM csütörtök reggel polgári engedetlenséggel – élőlánccal – fogja akadályozni, írják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.