Több iskolában is sztrájkkal tiltakoznak a tanárok pénteken, délután a Hősök terére várható egy nagyobb megmozdulás

oktatás
2022 október 14., 07:32

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

„A mai napon a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban 36 tanár, 2 dolgozó sztrájkol. Az iskolába a 771 diák közül 88 jött be, így kifejezve szolidaritásukat tanáraikkal” – írták a gimnázium tanárai, akikről csoportkép is készült.

Ugyanígy sztrájkolnak tanárok a budapesti Németh László gimnáziumban is, ők egy molinót is készítettek, rajta a következő szöveggel: „Kioktatás helyett oktatási reformokat!”

Pikó András, Józsefváros polgármestere pedig Facebookon tett közzé képeket arról, hogy a „Bárczisok”, vagyis „a fogyatékossággal élő diákok és szüleik, valamint a gyógypedagógusok” is tüntettek ma reggel a Nemzeti Múzeumnál. Pikó azt írta, többségük „ma nem lehet ott a Kossuth téren”, „ezért fontos, hogy ma reggel ilyen sokan itt voltunk velük”, mert „minden gyerek, minden diák és minden pedagógus egyaránt fontos”.

link Forrás

Az országos megmozduláshoz a debreceni gimnáziumok is csatlakoztak, a Fazekas Mihály Gimnázium, a Tóth Árpád Gimnázium diákjai és tanárai mellett szülők is csatlakoztak az élőlánchoz. Október 14-én reggel diákok a következőt skandálták Debrecenben: „Szabad ország, szabad oktatás! Veletek vagyunk!”

Ezzel egyidőben elindult egy civil kezdeményezés is: többen levelet küldtek a tankerületi központnak, az önkormányzati és az országgyűlési képviselőknek. A levélben a következőket kérik:

  • LEGYEN: KORSZERŰ TUDÁST BIZTOSÍTÓ NEMZETI ALAPTANTERV!
  • LEGYEN: TANSZABADSÁG A TANKKÖNYVVÁLASZTÁSBAN, A PEDAGÓGIAI MÓDSZEREK ÉS UTAK MEGVÁLASZTÁSÁBAN!
  • LEGYEN: AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGET ÉS A TÁRSADALMI MOBILITÁST BIZTOSÍTÓ OKTATÁSI RENDSZER!
  • LEGYEN: A TUDÁS MEGBECSÜLÉSÉT KIFEJEZŐ BÉREZÉS AZ OKTATÁSBAN DOLGOZÓK SZÁMÁRA!

Péntekre rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el a Madách Imre Gimnáziumban, miután a VII. kerületi gimnázium sztrájkoló tanárai, köztük a magyar-történelem szakos Juhász Erzsébet is megkapta a tankerülettől a fenyegető levelét a napokban, amelyre nyílt levélben válaszolt a tankerület vezetőjének, Marosi Beatrixnak.

Október 14-én, a Ráckevei Ady Endre Gimnázium szinte teljes tanári kara és a titkárság is sztrájkolt reggel 8 és 10 óra között. A diákok és a szülők szolidaritást vállaltak, a 453 diákból 398 diák nem ment be az iskolába. A diákok a gimnázium előtti élő lánccal fejezték ki támogatásukat.

Péntek reggel a pécsi Janus Pannonius gimnázium előtt élőláncot tartottak, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium általános iskolai épületénél pedig szintén tanárok tiltakoztak, az ottani élőláncban a tanárok mellett diákok és szülők is részt vettek, a budapesti Széll Kálmán téren pedig flashmobbal álltak ki a diákok a tanárokért. A részt vevő diákok a Móricz Zsigmond Gimnázium, a Szabó Lőrinc Általános Iskola és Gimnázium, a Városmajori Gimnázium, a Koós Károly, a Szilágyi, a Sashegyi, az Arany János és a Rákóczi tanulói.

Tiltakoztak az ócsai Bolyai János Gimnázium tanulói és tanárai is. Az iskola udvarára itt azt is felírták, hogy: „Követeljük az őszi szünetet!”

Szerkesztőségünknek levelet küldtek a székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola dolgozói is, akik azt írták: „Kiállunk a meghurcolt, elbocsátott pedagógusok és a sztrájkot felvállalók mellett.”

A tiszaújvárosi Eötvös Gimnázium tanárai és diákjai is csatlakoztak az országos tiltakozáshoz, ők szülőkkel és civilekkel együtt tartottak élőláncot.

link Forrás

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnáziumban 21 fő sztrájkol a pénteken, koradélután, 12:15-től pedig élőláncot alkotnak az iskola körül.

A VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnáziumban 9 pedagógus polgári engedetlenkedett, 10 másik pedagógus pedig szolidarított velük.

És az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanárai is tüntettek.

Csütörtökön körülbelül ezer tanár és diák gyűlt össze, hogy elkísérjék a tanárokat, akik választ vittek Marosi Beatrix tankerületi vezetőnek a kirúgással fenyegető levelekre.

Péntek délután fél öttől a budapesti Hősök terére várható nagy megmozdulás, de előtte is több városban élőlánccal, sztrájkkal tiltakoznak a tanárok és a diákok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.