„Az én szülésznőm is felmondott a Szent Imrében, így inkább magánkórházba megyek”

Egészségügy
2022 október 18., 19:46

Megkeresett minket egy kismama, akinek a szülésznője aközött a tíz szülésznő között van, akik kedden felmondtak a budapesti Szent Imre kórházban. Felmondásuk oka, hogy az intézmény november elsejétől már nem engedélyezi, hogy a választott szülésznők beosztásukon kívül is bent lehessenek a szüléskor.

„Jövő év első negyedévére vagyok kiírva, de így, hogy a szülésznők minimum harmada elmegy, már nem látom biztosítottnak a biztonságos ellátást.

Elvileg valahonnan pótolják a szülésznőket, de azok, akik újonnan jönnek, lehet, hogy teljesen más, nem „szentimrés” mentalitásúak lesznek, és emiatt elég félelmetesnek és veszélyesnek látom a helyzetet.

Figyelni fogom, hogy a felmondott szülésznők hova mennek tovább, de valószínűleg magánkórházat fogok keresni, mint hogy így szüljek a Szent Imrében, pedig ráadásul területileg ide tartoznék. Olyat, ami valamennyire követi a Szent Imre szülészeti elveit, a háborítatlan szülést és a bábai szemléletet” - mondta nekünk a kismama. Szülésznője őt és minden, jelenleg a gondozásába tartozó várandós nőt értesített kedd este a felmondásáról és az ügy körülményeiről.

Szent Imre Kórház
photo_camera Szent Imre Kórház Fotó: Halász Júlia

A szigorú 12 órás ügyeleti rendszer azért is aggasztja a kismamát, mert egy elhúzódó vajúdás azt jelenti, hogy egy szülő nő találkozhat akár három szülésznővel is ezalatt. „Ez egy bizalmi dolog, van, akinek nagyon fontos, hogy ugyanaz a személy kísérje végig az úton, nekem is” - mondta.

Az intézmény szombaton jelentette be, hogy csökkentené a „területen kívüli” szülések számát: „A vajúdás és a szülés kísérésének biztonsága érdekében a szülésznők munkaidőn túli szülőszobai jelenlétét 2022. november 1-től megszüntetjük. Feltételezzük, hogy ezzel a területen kívüli szülések száma fokozatosan csökkenni fog.”

A Szent Imre kórház szemlélete régóta működik, és ez tette annyira népszerűvé azok közt is, akik területileg másik kórházhoz tartoztak volna. A kórház szülészete alapvetően a háborítatlan szülést preferálja: a nők a saját szülési ütemüknek megfelelően szülhetnek, nincsenek felesleges beavatkozások, mint például a szülés indokolatlan sürgetése oxytocinnal, vagy a máshol szinte kötelező gátmetszés. Szabadon választott pózban lehet szülni (állva, guggolva, stb.), és van kád a szülőszobában, amit gyakran használnak, más kórházakhoz képest sokkal több baba születik vízben.

Emellett faros szülés is van, ami a régi bábai szemléletben is létezett, sőt császármetszés utáni hüvelyi szülést is vállalnak, amit más kórházakban szinte alig. Császármetszés után jellemzően a következő szülésnél programozott császárra ítélik a nőket, pedig nem lehetetlen hüvelyi úton szülni császározott nőknek sem.

Kerestük a Szent Imre Kórházat, hogy hány szülésznő marad a felmondásokkal az osztályon és hogyan tervezik biztosítani, hogy az újonnan érkezők is az itt megszokott szemléletben kísérjék a kismamákat, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Frissítés, 2022. 10. 19. 14:17

A kórháztól kérdéseinkre érdemi választ egyelőre nem kaptunk, válaszlevelükből az egyetlen fontos rész: „A korábban elvállalt, jelenleg gondozásunk alatt álló - területi ellátási kötelezettségünk alá nem eső - kismamákat megnyugtattuk és tájékoztattuk arról, hogy nem kell másik kórházat felkeresniük, világra hozhatják gyermeküket intézményünkben.”

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.