Egy katolikus pap kettős élete

FILM
2022 november 06., 10:13
comments 34

„Hazudok, mert ha ott vagyok, akkor az apaságot tagadom le, ha meg itt, akkor a papságot. Hazugság az egész” – így hangzik A döntés című dokumentumfilm tételmondata egy magyar katolikus pap szájából, akinek titokban felesége és három gyereke van.

A dokumentumfilm, ami a Verzió Filmfesztiválon lesz látható, arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyire elavult a papi cölibátus, és hogy egyre többen vannak, akik bár felesküsznek, ezt nem tartják be. A Vizkelety Márton és Ugrin Julianna által rendezett dokumentumfilm egy magyar pap életén keresztül mutatja be a problémát, aki titokban tartja a családja létezését, de végül feladja kettős identitását, és eldönti, hogy otthagyja a papi pályát.

Polgár Róbert murakeresztúri plébános életébe akkor csöppenünk bele, amikor kilenc év után arra az elhatározásra jut, hogy felfedi a falu közössége előtt a titkát, és ezzel együtt felhagy a papi hivatással. A dokumentumfilm az elején bemutatja, hogy Róbert atya mennyire közkedvelt a faluban: focizik a helyi csapatban, a fiatalokhoz közelebb hozza a vallást, amolyan laza, modern pap, akiről meg se lehet mondani, hogy mi a hivatása, amikor civil ruhában van.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.