Max Boot: Az oroszok tankönyv szerint harcolnak, csakhogy a tankönyvük nem erre a háborúra vonatkozik

Lezárt tartalom a Kör tagjainak háború
2022 november 06., 16:11
comments 15

Max Boot szovjet származású amerikai író, tanácsadó, hadtörténész arról írt a Washington Postban, hogy Oroszország könyv szerint harcol, csakhogy nem a jó könyv szerint. Szerinte ugyanis a lényeg a helyes katonai doktrína: az az intellektuális koncepció, ami a katonai erők kiképzését és felszerelését szabályozza, és ha ezt jól megértik, a csapatoknak jelentős előnyük lesz, de ha félreértik, akár leküzdhetetlen hátrányuk is keletkezhet.

photo_camera Valerij Geraszimov vezérkari főnök (b) és Szergej Sojgu védelmi miniszter Vlagyimir Putyin irodájában 2022. február 27-én, amikor még villámháborúnak hitték a hivatalosan csak „különleges katonai műveletnek” nevezett háborújukat Fotó: ALEXEY NIKOLSKY/AFP

Az Egyesült Államok hadserege nagyon jól értette ezt az 1991-es öbölháború előtt. Az 1982-es AirLand Battle-doktrína előrevetítette a precíziós lőszereket használó légierővel támogatott szárazföldi erők gyors mozgását. Az amerikai hadsereg azt tervezte, hogy így harcolna Európa síkságain a szovjet hadsereg ellen, de a koncepció jól bevált a szovjet fegyverekkel ellátott iraki hadsereg elleni harcra is az Arab-sivatagban. Az eredmény a modern hadtörténelem egyik legegyoldalúbb konfliktusa volt.

Az orosz hadsereg viszont egyáltalán nem boldogul az ukránnal, Max Boot szerint az offenzíva a teljes alkalmatlanságról tanúskodik, és bár a lehangoló harci teljesítményre sok magyarázat született – ideértve az alacsony morált és a silány vezetést –, a kudarc főleg a katonai doktrína hiányosságainak tudható be. A doktrína ugyanis a nagyon merev oroszoknak még fontosabb, mint a nyugatiaknak.

Aktív védelem

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt