Zuzana Caputova szlovák köztársasági elnök lehet a NATO-főtitkári poszt egyik esélyese

külföld
2022 november 06., 14:57
comments 17

A New York Times arról írt, hogy kik lehetnek esélyesek a NATO-főtitkári posztra, miután Jens Stoltenbergnek jövőre lejár a megbízatása. Az újság témában jártas washingtoni forrásokra hivatkozva sorolja fel azt a néhány jelöltet, akik egy évvel a váltás előtt esélyesnek tűnnek, és köztük van Szlovákia köztársasági elnöke, Zuzana Caputova is.

Zuzana Caputova 2022. szeptember 7-én Szkopjéban.
photo_camera Szlovákia köztársasági elnöke Fotó: Husamedin Gina/Anadolu Agency via AFP

Felmerült még az 54 éves Chrystia Freeland kanadai miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter neve is. Vele kapcsolatban problémás lehet, hogy 2014-ben Ukrajnába ment ünnepelni az oroszpárti vezetés leváltásakor, ami miatt Oroszország kitiltotta területéről, valamint hogy ukrán nagyapja, aki később kivándorolt Kanadába, fiatalon részt vett az ukrán nacionalista mozgalomban, amely a nácikat hasznos partnereknek tekintette a szovjetek elleni küzdelemben.

Az Európai Unió lehetséges jelölései között említette az újság Kaja Kallast, Észtország miniszterelnökét és Kolinda Grabar-Kitarovicot, Horvátország 2015 és 2020 közötti elnökét, washingtoni nagykövetet is, aki a NATO-nál dolgozott közdiplomáciai főtitkár-helyettesként.

A Parameter.sk kérdést tett fel a szlovák elnöki hivatalnak a NYT-cikkel kapcsolatban, ám nem kapott választ arról, hogy valaki megkereste-e az államfőt ilyen ajánlattal. „Az elnök asszony ezt a megjegyzést inkább Szlovákia külpolitikájának elismeréseként fogja fel. Ő teljes mértékben a feladatának ellátására koncentrál, és nem foglalkozik hasonló hipotetikus megfontolásokkal” – írta Martin Strižinec szóvivő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.