Tíz kínai vadászgép szállt át a Tajvani-szoros középvonalán

külföld
2022 november 13., 07:18
comments 4

Harminchat, a kínai hadsereghez tartozó vadászgép és bombázó közelítette meg Tajvant szombaton, nyilatkozta a tajpeji védelmi minisztérium. A harminchatból tíz gép átlépte a Tajvani-szoros középvonalát.

Shenyang J-16-os repülőgép.
photo_camera Shenyang J-16-os repülőgép. Fotó: NOEL CELIS/AFP

Hat Shenyang J-11-es (a Szuhoj Szu-27-es kínai változata) és négy J-16-os repülőgép szállt át a Tajvan szigetét a szárazföldtől elválasztó határvonalon.

Tajvan 1949-ben szakadt el a kommunista Kínától, amikor a szigetre menekültek az antikommunista Kuomintang csapatai. A sziget azóta Kínapi Köztársaság néven tulajdonképpen önálló ország, bár kevesen ismerik el, és közjogilag önmagát is „az igazi Kínának” tartja. A Kínai Népköztársaság viszont mindig saját területeként kezelte a szigetet, és a mára globális nagyhatalommá erősödött Peking egyik legfontosabb céljának tekinti, hogy irányítása alá vonja a szerinte szakadár területet. Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusán mondott beszédében úgy fogalmazott, hogy a Kínai Népköztársaság sosem fog lemondani Tajvanról, és minden áron, ha kell, akár erővel is, de el kell érnie az újraegyesítést.

A tajvani hadsereg négy Chengdu J-10-es vadászgépet, egy Y-8-as tengeralattjáró-elhárító repülőgépet és három H-6-os bombázót is észlelt a sziget délnyugati részén. Három kínai drónról is beszámoltak.

Kína az utóbbi hónapoban egyre sűrűbben küldi gépeit Tajvan légterébe. Augusztus elején Kína hadgyakorlatot tartott a sziget körül, miután Nancy Pelosi amerikai házelnök hivatalos látogatást tett Tajvanon. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.