„Sem szörny, sem söpredék” – egy fóti iskola igazgatója nyílt levelet írt Orbán Viktornak, Pintér Sándornak és az oktatási vezetőknek

oktatás
november 18., 14:35
comments 28

„Ez a harmincadik tanévem pedagógusként. Mondhatni jubileumi jutalomnak
is beillett volna, ha Önök nem hagyják szó nélkül, hogy valaki, bárki
söpredéknek, szörnyetegnek nevezzen” – fogalmaz Bencsik András kijelentései miatt írt nyílt levelében egy fóti iskola igazgatója, amit Orbán Viktorhoz, Maruzsa Zoltánhoz, Pintér Sándorhoz, Hajnal Gabriellához címzett.

Emlékeztetőül: Bencsik András az október 30-ai Sajtóklubban Pankotai Lili ügyével kapcsolatban azt mondta, „egy olyan (...) söpredék lepte el a pedagógusi pályát, és megint csak tisztelet azon kivételeknek, akik lassan nem mernek megszólalni. Egy ilyen momentumos, nagypofájú, nihilista, semmiházi (sic!) társaság lepte el az iskolákat. Beleértve az egyházi iskolákat is.” Illetve azt is, hogy „ellepte a pedagógusi pályát, főleg a középiskolában, egy olyan sötét társaság, amelyik kizárólag csak rombolni akar.”

Az igazgató azt írja, nem hitt a fülének, amikor ezt hallotta. „Azóta vártam, hogy valaki Önök közül majd csak megszólal. Szót emel értem, aki semmivel nem szolgált rá a becsmérlésre, megalázásra. Ez a harmincadik tanévem pedagógusként. Mondhatni jubileumi jutalomnak is beillett volna, ha Önök nem hagyják szó nélkül, hogy valaki, bárki söpredéknek, szörnyetegnek nevezzen.

Senkinek nem lenne szabad megengedni ezt. Senkinek nem lenne szabad hagyni, hogy ezt megengedje magának. Még egy senkinek sem, nem egy magas rangú állami elismerés birtokosának. Pankotai Lilit meg lehet szólni, lehet ítélkezni felette. Stílusára neki egy mentsége még biztosan van, az életkora. Ez Bencsik András számára nem lehet mentség.”

Ezután Bencsik Andrást is megszólítja a tanár a levelében: „Mielőtt ezeket a sorokat megírtam volna, biztonság kedvéért még egyszer végighallgattam a beszélgetést, majd fellapoztam a megfelelő kéziszótárakat, és ellenőriztem a söpredék, nagypofájú, nihilista, semmiházi, szörny szavak jelentését, hátha tévedek. Majd hosszan néztem magamba és önvizsgálatot tartottam. Nem tévedtem, egyik sem vagyok. Kikérem magamnak, hogy az előbb említett kifejezésekkel illessen anélkül, hogy egyszer is találkoztunk volna, anélkül, hogy ismerne.Azt írja, Bencsik mondatai mélységesen megalázták, nemcsak pedagógusi, emberi mivoltában is. „Felhívom a figyelmét, bár evvel nyilván tisztában van, hogy amennyiben állításának valódiságát tényekkel nem támasztja alá, vagy azokat nem vonja vissza, úgy közfeladatot ellátó személyek rágalmazását követi el” – zárja a levelét a fóti iskolaigazgató.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt