Az APEC-tagok többsége elítélte Oroszország ukrajnai háborúját

külföld
2022 november 19., 16:58

Nyilatkozatban ítélte el Oroszország ukrajnai háborúját az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak nagy része a kétnapos thaiföldi csúcstalálkozó végeztével. A tagállamok felszólították az oroszokat, hogy szüntessék be a háborút, írja az MTI. Kína ezúttal sem ítélte el az orosz agressziót, ahogy a hét elejei G20-csúcstalálkozón sem akaródzott nyíltan fogalmaznia.

Hszi Csin-ping kínai elnök és Thaiföld miniszterelnöke Prajut Csan-ocsa az APEC-csúcson.
photo_camera Hszi Csin-ping kínai elnök és Thaiföld miniszterelnöke Prajut Csan-ocsa az APEC-csúcson. Fotó: ATHIT PERAWONGMETHA/AFP

Az APEC a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztésére törekszik, nem háborús, és egyéb konfliktusok megoldására hozták létre, vélik a tagországok. Mindazonáltal a nyilatkozat aláírói egyhangúlag elismerték, hogy a konfliktus „jelentős hatással lehet a világgazdaságra”, valamint szó esett az észak-koreai rakétakísérletekről is. „Mindenki aggodalmát fejezte ki ebben a kérdésben” - mondta Prajut Csan-ocsa thai miniszterelnök.

Elfogadtak továbbá egy „zöld gazdasági keringésről” szóló megállapodást is, amely a koronavírus-járvány utáni fenntartható gazdasági növekedést tűzi ki céljául.

A találkozón a kínai elnök Kisida Fumio japán miniszterelnökkel tárgyalt a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok újjáépítéséről. A japán miniszterelnök a múlt héten tartott Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozón még úgy nyilatkozott, Kína tengeri törekvései sértik országa szuverenitását.

Kisida Fumio japán miniszterelnök
photo_camera Kisida Fumio japán miniszterelnök Fotó: POOL FOR YOMIURI/The Yomiuri Shimbun via AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.