Podkoszt #7: Kedvenc szakácskönyvek és receptek, babilóniai kőtáblás bárány, kekszbomba Pompom-módra, teknősgyilkosság és padlófény

podcast
2022 november 19., 10:14

Ez a Podkoszt, a 444.hu gasztronómiai podcastjának hetedik adása (a korábbi részeket itt találjátok).

A mai adásban a szakácskönyvről, mint műfajról, mint szívünknek kedves tárgyról beszélgetünk. Mi a funkciója, mitől jó egy szakácskönyv, mitől használhatatlan, hogyan alakult ki egyáltalán a szakácskönyv műfaja és a mai receptek sztenderd formátuma. Mik azok a szakácskönyvek, amikből mi tanultunk (és tanulunk) főzni és mik azok, amik nélkül nem tudunk élni. Most hogy itt a karácsonyi beszerző időszak ajánlunk is szakácskönyveket, amiket érdemes a fa alá begyűjteni:

  • 00.30 - Melyik a legkorábbi szakácskönyv?

  • 08.18 - Brillan-Savarin: Az ízlés fiziológiája

  • 09.00 - Ki mondta: "Eszel ahogy baszol"?

  • 12.45 - Mikor jelentek meg a mai receptformátumok?

  • 13.58 - Mit csinál egy jó háziasszony novemberben?

  • 15.55 - Hogy kell padlófényt készíteni?

  • 17.02 - Milyen szakácskönyveken nőttünk fel? Miből tanultunk főzni?

  • 19.50 - Nábelek korai ébredése és kedvenc gyerekkori szakácskönyvei

  • 23.00 - Katáék progresszív családi konyhája

  • 26.30 - Tudunk-e hagyományos ételeket készíteni vagy csak a modern konyha számít?

  • 27.14 - Használhatatlan szakácskönyvek és receptek

  • 29.45 - Kata könyve: Idei, hazai zöld

  • 36.05 - Bajor konyhai kalandjai Segal Viktor szakácskönyvének szerkesztése közben

  • 39.20 - Hányszor 77 receptet köszönhetünk Nábeleknek a Magyar Konyhában?

  • 42.12 - Szó szerint kell-e fordítani egy receptet - NEM ÉRTÜNK EGYET!

  • 47.18 - Kedvenc szakácskönyveink

A témában ajánljuk:

  • Gasztrotörténelem iránt érdeklődőknek Henry Notaker. “History of cookbooks” című angol nyelvű könyvét

  • Itt lehet megnézni, ahogy a világ első receptgyűjteményéből a Yale Egyetem Babylonian Collection elnevezésű gyűjteményében található ékírásos táblákról főznek recepteket

  • A legelső nyomtatott szakácskönyvet, ami latinul íródott és 1474-ben jelent meg Bartolomeo Platina tollából “De honesta voluptate et valetudine” (“On Right Pleasure and Good Health”) címmel, ami idén magyarul is megjelent Bartholomaeus Platina reneszánsz receptjei címmel

  • Első magyar szakácskönyvet (Szakácsmesterségnek könyvecskéje) elérhető teljesen online

  • Körner András zsidó gasztro történetet feldolgozó könyveit (Kóstoló a múltból, Jó lesz a bólesz)

  • Kata két éve, Idei, hazai, zöld címmel megjelent saját szakácskönyvét

vida kata

Bajor Zsófi aktuális kedvenc szakácskönyvei:

  • Yotam Ottolenghi: Jeruzsálem - A több ezer éves város sokszínű konyhája

  • Vajda József: A kenyér lelke

pompom főz

Nábelek Zsófi aktuális kedvenc szakácskönyvei:

  • Larousse gasztronómiai lexikon

  • Auguste Escoffier: Le Guide Culinarie

  • J. Kenji López-Alt: The Food Lab

  • Paula Figoni: How Baking Works

  • Yannick Mason, Jean-Luc Danjou (Molnár B. Tamás szerk.): A főzés tudománya

  • Stella Parks: Brave tart

  • Francisco J. Migoya, The Culinary Institute of America (CIA): The Elements of Dessert

Kata aktuális kedvenc szakácskönyvei:

  • Samin Nosrat: Só, zsír, sav, hő

  • Yotam Ottolenghi: Egyszerűen és az új könyve, az egyelőre csak angolul megjelent “OTK - Extra good things”

Ha van kérdésetek, tippetek, hozzászólásotok vagy egy téma ötletetek, amiről szívesen hallgatnátok beszélgetést, küldjétek el nekünk a podkoszt@444.hu címre!

Az adást, és a 444 többi podcastját meghallgathatjátok Spotifyon, Google Podcaston, Apple Podcaston és az Amazon Audible szolgáltatás podcast oldalán és a több nagy platformon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.