Ez a Podkoszt, a 444.hu gasztronómiai podcastjának hetedik adása (a korábbi részeket itt találjátok).
A mai adásban a szakácskönyvről, mint műfajról, mint szívünknek kedves tárgyról beszélgetünk. Mi a funkciója, mitől jó egy szakácskönyv, mitől használhatatlan, hogyan alakult ki egyáltalán a szakácskönyv műfaja és a mai receptek sztenderd formátuma. Mik azok a szakácskönyvek, amikből mi tanultunk (és tanulunk) főzni és mik azok, amik nélkül nem tudunk élni. Most hogy itt a karácsonyi beszerző időszak ajánlunk is szakácskönyveket, amiket érdemes a fa alá begyűjteni:
00.30 - Melyik a legkorábbi szakácskönyv?
08.18 - Brillan-Savarin: Az ízlés fiziológiája
09.00 - Ki mondta: "Eszel ahogy baszol"?
12.45 - Mikor jelentek meg a mai receptformátumok?
13.58 - Mit csinál egy jó háziasszony novemberben?
15.55 - Hogy kell padlófényt készíteni?
17.02 - Milyen szakácskönyveken nőttünk fel? Miből tanultunk főzni?
19.50 - Nábelek korai ébredése és kedvenc gyerekkori szakácskönyvei
23.00 - Katáék progresszív családi konyhája
26.30 - Tudunk-e hagyományos ételeket készíteni vagy csak a modern konyha számít?
27.14 - Használhatatlan szakácskönyvek és receptek
29.45 - Kata könyve: Idei, hazai zöld
36.05 - Bajor konyhai kalandjai Segal Viktor szakácskönyvének szerkesztése közben
39.20 - Hányszor 77 receptet köszönhetünk Nábeleknek a Magyar Konyhában?
42.12 - Szó szerint kell-e fordítani egy receptet - NEM ÉRTÜNK EGYET!
47.18 - Kedvenc szakácskönyveink
A témában ajánljuk:
Gasztrotörténelem iránt érdeklődőknek Henry Notaker. “History of cookbooks” című angol nyelvű könyvét
Itt lehet megnézni, ahogy a világ első receptgyűjteményéből a Yale Egyetem Babylonian Collection elnevezésű gyűjteményében található ékírásos táblákról főznek recepteket
A legelső nyomtatott szakácskönyvet, ami latinul íródott és 1474-ben jelent meg Bartolomeo Platina tollából “De honesta voluptate et valetudine” (“On Right Pleasure and Good Health”) címmel, ami idén magyarul is megjelent Bartholomaeus Platina reneszánsz receptjei címmel
Első magyar szakácskönyvet (Szakácsmesterségnek könyvecskéje) elérhető teljesen online
Körner András zsidó gasztro történetet feldolgozó könyveit (Kóstoló a múltból, Jó lesz a bólesz)
Kata két éve, Idei, hazai, zöld címmel megjelent saját szakácskönyvét
Bajor Zsófi aktuális kedvenc szakácskönyvei:
Yotam Ottolenghi: Jeruzsálem - A több ezer éves város sokszínű konyhája
Vajda József: A kenyér lelke
Nábelek Zsófi aktuális kedvenc szakácskönyvei:
Larousse gasztronómiai lexikon
Auguste Escoffier: Le Guide Culinarie
J. Kenji López-Alt: The Food Lab
Paula Figoni: How Baking Works
Yannick Mason, Jean-Luc Danjou (Molnár B. Tamás szerk.): A főzés tudománya
Stella Parks: Brave tart
Francisco J. Migoya, The Culinary Institute of America (CIA): The Elements of Dessert
Kata aktuális kedvenc szakácskönyvei:
Samin Nosrat: Só, zsír, sav, hő
Yotam Ottolenghi: Egyszerűen és az új könyve, az egyelőre csak angolul megjelent “OTK - Extra good things”
Ha van kérdésetek, tippetek, hozzászólásotok vagy egy téma ötletetek, amiről szívesen hallgatnátok beszélgetést, küldjétek el nekünk a podkoszt@444.hu címre!
Az adást, és a 444 többi podcastját meghallgathatjátok Spotifyon, Google Podcaston, Apple Podcaston és az Amazon Audible szolgáltatás podcast oldalán és a több nagy platformon.
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.