Legalább 65 iskolában tiltakoztak csütörtökön a tanárok polgári engedetlenséggel a kirúgások miatt

oktatás
2022 december 01., 19:33
comments 30

Csütörtök esti összesítés szerint legalább 65 iskolából legalább 634 pedagógus csatlakozott a Tanárok a Tanárokért csoport által meghirdetett munkabeszüntetéshez. Az akcióval nyolc kollégájuk szerdai kirúgása ellen tiltakoztak. A Vörösmarty gimnáziumnál, ahol az egyik kirúgott tanár dolgozott, leszalagozták a bejáratot napközben.

A kirúgott VMG-s tanár melletti szolidaritásként leszalagozták az iskola bejáratát.
photo_camera A kirúgott VMG-s tanár melletti szolidaritásként leszalagozták az iskola bejáratát Fotó: Olvasónk

A tanárok mellett számos helyen a diákok is tiltakoztak, a Fazekasnál tüntetéssel is, sok más helyen ülősztrájkkal. A teljesség igénye nélkül, az Eötvös és a Szilágyi Erzsébet Gimnázium mellett ülősztrájkot tartottak a diákok a Marcibányi téri Kodály Gimnáziumban, az Újpesti Bródy Imre Gimnáziumban, a II. kerületben a Gyermekek Háza Gimnáziumban és a Móricz Zsigmond Gimnáziumban.

Ülősztrájk a Móriczban.
photo_camera Ülősztrájk a Móriczban Fotó: Diákönkormányzat

Az Újpesti Babits Mihály Gimnáziumnál tanárok, diákok és szülők álltak élőláncba, hogy kifejezzék szolidaritásukat a kirúgott pedagógusok mellett, majd a diákok itt is ülősztrájkba kezdtek.

Élőlűnc Újpesten, a Babits gimnáziumnál.
photo_camera Élőlűnc Újpesten, a Babits gimnáziumnál Fotó: Olvasónk

Az ócsai Bolyai János Gimnáziumban feketébe öltözve jelezték szolidaritásukat a kirúgott kollégákkal a pedagógusok, azt írva: „Gyalázatos, szégyenteljes és aljas az, amit a jogaikért harcoló tanárokkal tesznek a hatalom birtokosai és kihasználói!”

Több iskola szolidaritási nyilatkozatot adott ki, a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola sztrájkbizottsága például azt írta, vidéki kisvárosi iskolaként kiállásukkal szeretnék jelezni a többi kistelepülés intézményeinek, hogy nincsenek egyedül: „Részt vettünk eddig minden országosan meghirdetett sztrájkban, februárban polgári engedetlenségben is. Kilátástalannak érezzük a helyzetet, csak egy megoldás lehetséges, ha országosan összefogunk és együtt küzdünk az oktatás jövőjéért.”

A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium tantestületének többsége, 43 tanár is közleményt adott ki. Mint írták, egy olyan rendszer ellen tiltakoznak, „amely az oktatás-nevelés ügyét a végletekig leegyszerűsítve, minden humánumtól megfosztott szervezési kérdésként kezeli”. A polgári engedetlenségben részt vállaló kollégáik kirúgásának indoklását álságosnak tartják, és meggyőződésük, hogy „a gondolkodó fiatalok nem alattvalógyárakban készülnek”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.