Országszerte ülősztrájkokkal, polgári engedetlenséggel, munkabeszüntetéssel kezdték a decembert több iskolában

oktatás
2022 december 01., 10:55

Miután szerdán a Belügyminisztérium sajtóközleményben jelentette be, hogy három fővárosi gimnázium összesen nyolc tanárának bontották fel azonnali hatállyal a munkaviszonyát, szerda este a Belügyminisztérium előtt tiltakoztak diákok, tanárok és szimpatizánsok, december 1-jétől pedig országszerte több iskolában munkabeszüntetést, polgári engedetlenséget és ülősztrájkot hirdettek.

photo_camera Fotó: Olvasónk

A nyolc elbocsátott tanár közül hatan a 18. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai, mindannyiuk elbocsátását azzal indokolták, hogy öt napon is polgári engedetlenségi akcióban vettek részt. A kirúgott tanárok közül egy a belvárosi Eötvös József Gimnáziumban dolgozott, egy pedig a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban.

A Vörösmarty Gimnázium tantestülete a szülőknek küldött levelében azt írta, tantestületük 90 százaléka csütörtökön és pénteken nem veszi fel a munkát, „elfogadhatatlannak tartják” Törökné Pethő Erzsébet kollégájuk munkaviszonyának megszüntetését. Az iskolavezetés december 1-jén és 2-án emiatt rendkívüli szünetet rendelt el, mert nem lehet megszervezni a tanítást.

A budapesti Eötvös Gimnázium diákjai csütörtök reggel ülősztrájkkal tiltakoztak, és tapssal köszöntötték minden egyes érkező tanárukat. Az Eötvös egy diákja lapunknak azt írta, a diákok az iskolában reggel 7:45-től 8:15-ig sorfalat álltak tanárainknak, és a diákság „teljes napos ülősztrájkot rendelt el” az iskolában. A diákok jelenleg is a folyosókon ülnek, énekelnek, zenét hallgatnak.

Az Eötvös egy öregdiákja azt írta nekünk, hogy az iskolát éjszaka leszalagozták, de a szalagok reggelre eltűntek. Az nem derült ki, hogy a szalagokat ki szedte le.

photo_camera Fotó: Olvasónk

Szintén ülősztrájkkal tiltakoztak a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, szolidaritást vállalva a szerdán kirúgott tanárokkal.

Csütörtök reggel az ország egyik legjobb gimnáziuma, a Fazekas Mihály Gimnázium előtt tüntetést tartottak, a demonstráción diákok és tanárok vegyesen vettek részt.

photo_camera Fotó: 444

A Karinthy Frigyes Gimnáziumban pedig – ahonnan hat tanárt rúgtak ki – rendkívüli szünetet rendeltek el december elsejére és másodikára, mert ahogy írták a levélben, ezeken a napokon „a tantestület létszáma (a munkabeszüntetést bejelentő, a hiányzó és elbocsájtott tanárok összlétszáma miatt) nem éri a jogszabályban előírt minimális feladatellátáshoz szükséges szintet”.

A veszprémi iskolák csütörtökön 10 óra 10 perckor „gesztusértékű akcióként” tízperces csenddel fejezték ki szolidaritásukat kirúgott kollégáikkal.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.