Megegyeztek a tagállamok, az EU ársapkát rak az orosz olajra

eu
2022 december 02., 18:47
comments 23

Megegyeztek az Európai Unió tagállamai: hordónként 60 dolláros árplafont szabnak ki az orosz olajra, hogy csökkentsék Oroszország fosszilis tüzelőanyagokból származó bevételét. Az ársapka célja, hogy visszafogja az olaj világpiaci árának megugrását, mivel az EU orosz olajra vonatkozó embargója - amely alól Magyarország mentesül - december 5-én lép életbe.

photo_camera Fotó: Habibur Rahman/ Eyepix Group/Habibur Rahman/ Eyepix Group via

Lengyelország sokáig nem akarta jóváhagyni a döntést, próbálta még lejjebb tolni a meghatározandó árat, de végül rábólintott a 60 dolláros ársapkára. Andrzej Sadoś, Lengyelország uniós nagykövete elmondta, a végső megállapodás szerint az árplafon legalább 5 százalékkal a piaci árfolyam alatt marad.

Egy Washingtoni think tank szerint problémás, hogy a 60 dolláros felső határ meghaladja a jelenlegi orosz olajár 52 dolláros hordónkénti árat.

Az árplafon hivatalos bejelentése jövő hétre várható, a döntést január közepén, majd kéthavonta felülvizsgálják. Bevezetéséről először Ursual von der Leyen beszélt szeptemberben. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.