Megöltek egy csecsen bloggert Svédországban, miután rendszeresen kritizálta a csecsenföldi vezetőt

bűnügy
2022 december 05., 09:51
comments 9

Tumso Abdurakhmanov csecsen blogger 2019 óta élt Svédországban, miután Lengyelországban megtagadták tőle a menedékjogot. Félmillió követővel rendelkező vlogján rendszeresen kritizálta a Csecsen Köztársaság vezetőjét, Ramzan Kadirovot. Abdurakhmanov egy hete tűnt el, halálát hétfőn jelentették be a közösségi médiában.

Tumso Abdurakhmanov csecsen blogger
photo_camera Tumso Abdurakhmanov csecsen blogger Fotó: JONAS EKSTROMER/TT News Agency via AFP

A Moscow Times az 1ADAT csecsen ellenzéki mozgalom európai és csecsenföldi hálózatára hivatkozva azt írja, a bloggert egy fegyveres csoport lőtte le, miután ő és testvére múlt csütörtök óta nem válaszoltak a hívásokra és üzenetekre. Az esetről a Szabad Európa Rádió orosz adása is beszámolt, a svéd hatóság viszont egyelőre nem kommentálta a hírt.

Abdurakhmanov testvérét, Mohamedet egyelőre nem találják. A lap szerint a 36 éves videós tavalyelőtt már túlélt egy merénylet-kísérletet Svédországban, amelyet állítása szerint Oroszországból rendeltek el ellene. Kadirov, a Csecsen Köztársaság vezetője az ellenzék tagjaira rendszeresen hivatkozik „a nép ellenségeikéntellenzék tagjaira”, szerinte Ukrajnában „kis hatású atombombát” kéne bevetni, az ukrán városok bombázását pedig elégtelennek tartja - mert azokat „el kéne törölni a Föld színéről”.

Ramzan Kadirov lóháton
photo_camera Ramzan Kadirov lóháton Fotó: SAID TSARNAEV/Sputnik via AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.