A német kancellár szerint az oroszok már nem is annyira akarnak nukleáris fegyvert használni az ukrajnai háborúban

külföld
2022 december 08., 13:56
comments 1

„A nemzetközi közösség meghúzta a vörös vonalat, Oroszország pedig válaszképp befejezte a nukleáris fegyver használatával való fenyegetőzést” – mondta Olaf Scholz német kancellár egy interjúban. A kancellár szerint novemberi találkozója Hszi Csin-ping kínai elnökkel is hozzájárult ahhoz, hogy mérsékeljék a nukleáris eszkaláció veszélyét.

photo_camera Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance via AFP

Az elmúlt hónapokban gyakran felmerült, hogy Oroszország egy potenciális vereség esetén atomfegyverhez nyúlhat, Joe Biden egy New York-i demokrata párti adománygyűjtésen azt mondta, „Kennedy és a kubai rakétaválság óta nem néztünk szembe az Armageddon lehetőségével”. Nem sokkal később a Fehér Ház viszont azt nyilatkozta, semmi sem utal arra, „hogy Oroszország atomfegyverek bevetésére készülne.”

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán kijelentette, „minden rendelkezésükre álló eszközzel” megvédik magukat. Szerinte a nukleáris fenyegetettség nő, ugyanakkor „Oroszország nem őrült meg”, és semmikép sem használnák elsőnek az atomot.

„A legfontosabb, hogy Oroszország azonnal befejezze a háborút, és visszavonja hadseregét” – mondta még a német kancellár. „Természetesen készen állunk az európai fegyverellenőrzésről tárgyalni Oroszországgal. Ezt már a háború előtt is felajánlottuk, pozíciónk nem változott” – tette hozzá.

photo_camera Fotó: EMMANUELE CONTINI/NurPhoto via AFP

Németország az orosz–ukrán háború kitörése után a védelemre költött kiadásait a GDP két százaléka fölé tornászta. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.