Felolvasta a kirúgott tanárok névsorát a köztévében a Momentum képviselője

Média
2022 december 14., 11:19

Az EU és a magyar kormány közötti megállapodásról kérdezték az M1 reggeli műsorában Tompos Mártont, a Momentum frakcióvezető-helyettesét és szóvivőjét, aki viszont hamar az oktatás kérdésére és a tanárok és diákok tiltakozására terelte a szót. Nemcsak erre terelte a szót, de fel is olvasta a tiltakozásuk miatt kirúgott tanárok névsorát, bár a műsorvezető igyekezett közbevágni.

Az M1 "Politico: Orbán győzelme a megállapodás!" címmel tette ki oldalára a Tompos Mártonnal készült interjút, amelyben, ahogy a cím is mutatja, arról kérdezték a Momentum képviselőjét, hogy pártja is győzelemként értékeli-e, hogy úgy néz ki, Magyarország megkapja a helyreállítási alapból járó forrásokat. Tompos, aki kockás ingben és "Tanár nélkül nincs jövő" feliratú pólóban ült be a stúdióba, elég hamar eljutott a megállapodás kérdésétől az oktatás helyzetéig.

link Forrás

Azzal kezdte, hogy érdemes megjegyezni, hogy egyrészt Magyarországnak még teljesítenie kell egy sor mérföldkőnek számító intézkedést, hogy tényleg megkapja a helyreállítási alap pénzeit. Másrészt pedig a kohéziós alapokból még mindig rengeteg pénzt befagyasztva tart az EU. Hogy mennyit? 2600 milliárd forintot, vagyis minden magyar állampolgárra leosztva 260 ezer forintot, többet, mint egy kezdő tanár fizetése. Innen pedig már lényegében percekig csak a tanárok tiltakozásáról és az őket ért retorziókról volt szó, bár a műsorvezető igyekezett bedobni a kormány által is sokszor hangoztatott érvet, hogy a tanárok fizetését is az uniós forrásokból emelné a kormány. Tompos erre válaszolva egy ponton pedig elkezdte felolvasni a 13 kirúgott tanár nevét. Ez a videóban 3.32 után hallható. A műsorvezető, amint felfogja, mi következik, igyekszik közbevágni, de Tompos egy kézmozdulattal jelzi, hogy ő ezt most be fogja fejezni. Utána arról kap kérdést, hogy ha a Momentumnak olyan fontos a tanárok helyzete, a párt EP-képviselője, Cseh Katalin miért szavazta meg a magyar kormányt elítélő határozatot, ami hozzájárult a források zárolásához és ahhoz, hogy eddig elhúzódott a megállapodás. Később a guruló dollárok kérdése is szóba kerül (a Hiradó.hu azzal a címmel tette ki a videót, hogy "egyre több részlet derül ki a baloldal kampányainak amerikai finanszírozásáról", pedig ebből az interjúból lényegében semmilyen új részlet nem derül ki a baloldali kampány amerikai finanszírozásáról). Orbán Viktor győzelme az interjú további részében nem kerül szóba.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.