Az ellehetetlenülés szélére jutott Iványi Gábor egyháza és az Oltalom Karitatív Egyesület

jótékonyság
2022 december 15., 12:50
comments 13

Ismét pénzeket tart vissza az állam az Magyar Evangéliumi Testvérközösség szervezeteitől. A 2011 óta tartó meghurcoltatás legújabb epizódjáról a MET/Oltalom nevében Iványi Gábor elnök adott ki közleményt, tiltakozva "az önkény és rosszindulat" ellen. Ebben felsorolja, hogy

  • az állam most épp 40 millió forint normatív (a tanulók után a törvény szerint járó) támogatást nem utalt át, a tanév kezdete óta már 170 millió forinttal tartozik MET/Oltalom oktatási intézményeinek;
  • az oktatási államtitkárság nem járult hozzá, hogy meghosszabbítsák a beregi térség többcélú intézménye igazgatójának megbízatását;
  • drasztikusan megnőtt rezsiköltségek és élelmiszerárak miatt kritikus a szociális intézményeik helyzete, több ezer rászoruló gyerek és felnőtt ellátása, élelmezése került veszélybe.

Emiatt a MET/Oltalom karácsonyi adománygyűjtő rendezvényt tart péntek délután a szervezet Dankó utcai központjában.

photo_camera Iványi Gábor egy ellenzéki kampányrendezvényen az áprilisi választások előtt.

Iványi Gábor szervezeteit a kormányváltás óta folyamatosan szívatja a kormánytöbbség. A leglátványosabb csapás az volt, amikor a 2011-es egyházügyi törvényhez kapcsolódva a MET-től önkényesen megvonták korábbi egyházi státuszát, kizárva az 1982 óta működő metodista felekezetet a "bejegyzett" és "bevett" egyházakat és szervezeteiket megillető kiegészítő állami támogatások és az egyszázalékos felajánlás köréből.

Ezt a húzást 2013-ban az Alkotmánybíróság, majd 2017-ben a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság is jogsértőnek mondta ki. Iványiék végül 2021-ben kapták vissza az egy százalékok fogadásához szükséges technikai számot (idén már 52 ezren adták nekik az egy százalékukat, amivel a negyedikek az egyházak sorában). Mára a bejegyzett egyházi státuszukat is visszakapták, ezt azonban kitehetik az ablakba: a kormány negligálja őket, továbbra sem hajlandó ismét megkötni velük a közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást. Ennek hiányában Iványiék nem kaphatják meg a hasonló karitatív szervezeteknek járó kiegészítő támogatásokat, az elszálló rezsi és egyéb költségek pedig mostanra kihúzták alóluk a talajt.

A 11 éve tartó folyamatos elvonások miatt a MET szervezetei nem tudták befizetni az adók és a közterhek jelentős részét. Azokat az adóhatóság a normatív támogatásaikból vonogatja le, a kinnlevőségek biztosítására pedig végrehajtási jogot jegyeztek be Iványiék templomaira és egyéb épületeire.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.