Felfüggesztett börtönt kapott a stutthofi koncentrációs tábor 97 éves egykori gépírónője

külföld
2022 december 20., 10:03

Bűnrészesség miatt két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott a 97 éves Irmgard Furchner, aki 1943 és 1945 között tizenéves gépírónőként dolgozott a stutthofi koncentrációs táborban. Az egykori tábor ma Lengyelország területén, Gdansk közelében fekszik.

A nőt azzal vádolták, hogy 11 ezer ember halálában bűnrészes. A Gdansk közelében fekvő táborban 65 ezer embert, zsidókat, lengyel partizánokat, szovjet hadifoglyokat öltek meg. Az ítélet szerint Furchnernek a táborparancsnok Paul Werner Hoppe titkárnőjeként fiatal kora ellenére fontos pozíciója volt, a tábor napi működtetése is hozzá tartozott. Civil volt ugyan, de az észak-németországi Itzenhoe bírósága szerint teljes mértékben tisztában volt azzal, hogy mi folyik körülötte.

Hoppét 1955-ben ítélték el, öt évvel később szabadult.

Irmgard Furchner a bíróságon
photo_camera Irmgard Furchner a bíróságon Fotó: MARCUS BRANDT/AFP

A per 2021 szeptemberében kezdődött, és az idős vádlott már az első napon megszökött, de néhány órával később egy hamburgi utcában elfogták. A tárgyaláson néhány túlélőt is meghallgattak, Irmgard Furchner negyven napon keresztül hallgatásba burkolózott, végül azt mondta a bíróságnak: „Sajnálok mindent, ami történt. Sajnálom, hogy akkoriban Stutthofban voltam - ez mindent, amit mondhatok.”

A perben egy történész elkísérte a bírókat az egykori koncentrációs táborba, és bemutatta: Furchner az iroda ablakából szörnyűségekre láthatott rá, tudnia kellett, mi történik.

Az Irmgard Furchner elleni bírósági eljárás előtt már 2011-ben megnyílt az elvi lehetőség, akkor ítélték el ugyanis John Demjanjukot, aki egy haláltábor őre volt, de ez is elég volt a bűnrészesség megállapításához. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.