Az év vállalkozója és a kamukirály

reggel 4
2022 december 29., 01:32

Kedves olvasók, jó reggelt! Kicsit belassult a világ szerencsére, ezért átmenetileg kétnaponta jelentkezünk napindító hírlevéllel. Ugyanakkor mindazonáltal, sőt-sőt hovatovább: ezúttal hátat fordítok a napi híreknek, és előkapok egy csokornyit az ünnepekre készült friss cikkeinkből. (Közben látom, hogy címlapunkon fel-feltűnnek egy év végi best of válogatás darabjai, nekem pölö teljesen kimaradt a brooklyni magyar falu sztorija, pedig!)

AGYJÁTÉK

Kiss Bence a videóink és címlapképeink fontos alkotója, aki szerencsére néha-néha még cikkeket is ír. Ezúttal terápiás vidékfejlesztéssel és Marie Kondo szimulátorral próbáljuk kikapcsolni az agyunkat, miközben arról álmodozunk, hogy bárcsak olyan meditatív munkánk lenne, mint egy amerikai helyettesítő postásnak.

KÉTLYUKÚ SÖRÖZŐ ÉS TSAI

A Random Restaurant Twitter a tökéletes ellenszere a kamu, túldizájnolt, Instagramra tervezett étel- és étteremfotóknak. Autentikus jó étvágyat kíván Bede Márton.

OSZTÁLYKONFLIKTUS

Vlagyimir Putyin (jobbra) Igor Szecsinnel, aki egy személyben testesíti meg a Putyin-közeli hatalom két nagy csoportját, az erőszakszervezetekből érkező szilovikikat, és a Rosznyefty vezetőjeként az oligarchákat is.
photo_camera Vlagyimir Putyin Igor Szecsinnel, aki egy személyben testesíti meg a Putyin-közeli hatalom két nagy csoportját, az erőszakszervezetekből érkező szilovikikat, és a Rosznyefty vezetőjeként az oligarchákat is. Fotó: ALEKSEY NIKOLSKYI/Sputnik via AFP

Volodimir Iscsenkó ukrán szociológus szerint egy évtizedes társadalmi konfliktus húzódik meg az orosz-ukrán háború mögött, amiben Putyin az orosz gazdasági elit érdekeiben cselekszik. Zelenszkij elnök viszont hatalmasabb lett az ukrán oligarcháknál.

DÍSZ TÉR

photo_camera Fotó: Várkapitányság Nzrt.

Annyira sokszor szóltak bele fentről a Karmelita melletti építkezésbe, hogy a Várkapitányság egy évig nyilatkozni sem mert. Az lett a vége, hogy hiába szerkezetkész a Honvéd Főparancsnokság, most egy komplett másik épületet kell hozzátoldani.

DUPLACSAVAR

photo_camera Fotó: SCOTT OLSON/Getty Images via AFP
  • Ő a Hazugkirály: bevallotta, hogy hazudott a végzettségéről, a munkahelyeiről, az ingatlanjairól és a szexualitásáról is, mégis le fogja tenni a képviselői esküt

A New York-i republikánus George Santos a tökéletes kortárs politikus: lényegében mindenben hazudott, amit valaha magáról mondott, de ez nem izgatja.

SZÍVESEN

photo_camera Fotó: Németh Dániel / 444

A nemzet veje benyomta idén a turbógombot: Gellért Szálló, Waberer’s, Diófa Alapkezelő, Equilor, debreceni Hilton. Mi jöhet még?

VÁLASZTOTT VEZETŐINK

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Bevallom, hogy amikor az év egyik nagy 444-es igazolása, Németh Dániel először bement a parlamentbe, nem gondoltam volna, hogy ebből ekkora sorozat lesz. Az első két galéria után viszont már nyilvánvaló volt, hogy ezek a közelik összeállnak valamivé, az olvasók is nagyon szeretik őket, és rendre akad egy-egy ikonikus darab. Fent a személyes kedvencem a magyar közélet nagy mókamesteréről, a politikai élet császáráról.

PARANORMÁLIS KÓRHÁZ

photo_camera Fotó: Zentropa/Youtube

A 66,6 éves Lars von Trier visszatért a nagy tévés sikeréhez: befejezte és ezzel el is pusztította a Birodalmat, megkoronázva saját magát. Herczeg Márk szerint ilyen egy igazán szép, dán, ördögi karácsonyi mese.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.