Egyszerre tiltották ki az oroszok és az ukránok a dán újságírót, az FSZB-nek és az SZBU-nak sem jött be a munkássága

háború
2022 december 29., 14:12
comments 27

Karácsony előtt néhány nappal, december 20-án jelentette be a Radio Danmark (RD), a dán közszolgálati rádió, hogy tudósítójától, Matilde Kimertől megvonták az akkreditációt Ukrajnában, és most végleg el kellett hagynia az országot. Kimer helyzetének különlegessége, hogy Oroszország területére sem léphet be, miután előzőleg kemény kihallgatáson iparkodott kifaggatni őt ukrajnai kapcsolatairól a KGB-utód FSZB. Ukrajnában hasonlóképen járt, lévén, hogy kiderült: kitiltása mögött nem az akkreditációk ügyében illetékes fegyveres erők állnak, ott is a szakszolgálatok, azaz az SZBU berkeiben döntöttek így a sorsáról.

Matilde Kimer dupla kitiltásáról a nagy hírügynökségek egy része – így a Reuters – is beszámolt röviden, miközben a fejlemények miatt nemcsak dán, hanem ukrán kollégák is tiltakoztak. A történetet a legrészletesebben a Lettországban szerkesztett orosz ellenzéki Meduza.io és az ukrán Zaborona.com dolgozta fel, utóbbi minden nüanszra kiterjedő cikke angol nyelven is elérhető.

photo_camera Matilde Kimer Fotó: Matilde Kimer-facebook

Az újságíró több mint tíz éven át dolgozott Oroszországban és Ukrajnában, itt is és ott is, minthogy irodát Moszkvában tartott fenn az RD. Egyetemistaként tanult meg oroszul – közben Szentpéterváron élt egy ideig –, már ekkor gyakornokoskodott a rádiónál, diplomája megszerzése után ott helyezkedett el, 2009-ben lett moszkvai és kijevi tudósító. A Meduzának elmondta, nem élt folyamatosan sem az orosz, sem az ukrán fővárosban, bár előbbiben sok, majd utóbbiban is egyre több időt töltött, főként a 2014-es Majdan idején és az eseményeket követően.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.