Podkoszt #11: Amikor a tejfölös tészta luxus, az ársapka sem melegít már elég jól

podcast
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

Ez a Podkoszt, a 444.hu gasztronómiai podcastjának tizenegyedik, a 2023-as év első adása (a korábbi részeket itt).

Az idei első epizódban az infláció, a spórolás, a vásárlás és az evés témájáról beszélgettünk: vége a karácsonyi túlfogyasztásnak, napról napra drágulnak az alapvető élelmiszerek, miközben az egyre kevesebbet érő pénzünkből folyamatosan üresedik a bevásárló kosarunk.

Ahogy a KSH írja, 2022. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 24,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbit, sőt, az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. Az élelmiszerek ára 44,8 százalékkal emelkedett, ezen belül a sajt, a tojás és a kenyér drágultak több mint 80 százalékkal.

Milyen szokásainkon változtattunk az árnövekedések hatására? Miért lett a fagyasztó a legjobb barátunk, és hogy mentjük meg a kókadt zöldségeket, hogy ne a kukában landoljanak? Vajon kik szenvedik meg az akcióvadászatokkal és a bevásárlási logisztikával járó extra terhelést? Hol vannak az inflációs receptek a gasztro oldalakról, és vajon mitől lett politikai tett kimondani, hogy eszméletlen drága az élelmiszer? És miért nem tüntetünk a kenyér ára miatt?

  • 01:53 KSH adatai szerint novemberben 43,8%-al drágultak az élelmiszerek
  • 03:13 a sajtos-tejfölös tészta drága?
  • 05:18 milyen frusztrációt okoznak az áremelések?
  • 12:09 infláció és a zöld mozgalmak
  • 14:43 milyen lenne, ha csak árstopos élelmiszereket ennénk?
  • 16:23 ez a jelenség el van hallgatva a tematikus gasztronómiai oldalakon
  • 18:33 bezzeg Jamie Oliver
  • 20:03 mi a receptje az infláció csökkentésének?
  • 25:08 zöldségtárolási tippek
  • 34:33 a főzés energiahatékonysága. Mi a leginkább energiafaló háztartási gép?
  • 38:38 a túlvízforralás
  • 39:43 kedvenc témánk: a FAGYASZTÓ. Kulisszatitkok.

A témában ajánljuk:

Ha van kérdésetek, tippetek, hozzászólásotok vagy egy témaötletetek, amiről szívesen hallgatnátok beszélgetést, küldjétek el nekünk a podkoszt@444.hu címre!

Az adást és a 444 többi podcastját meghallgathatjátok Spotifyon, Google Podcaston, Apple Podcaston, az Amazon Audible szolgáltatás podcastoldalán és a többi nagy platformon.

Kapcsolódó cikkek
Legfrissebb podcastjaink

Borízű hang #250 a színpadon [hosszú]: Hajóféreg hamis zászlóval

Turistaosztály és prankolgatás. A marokkói futball és a felcsúti modell. Aján Tamás for minden! Winkler Róbert hajápolási praktikái. Uj Péter arcszőrzete. Az autós újságírás Szörényi–Bródyja. Férgek rágják a magyarok hajóját. Magellánét is. Büszkén emeljük magasra a hamis zászlót!

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Tyúkól#57: Asszertív karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Mi van, ha nincs bejgli? Hogyan ne legyünk idegbetegek szenteste? Miért nem tudunk normálisan kommunikálni? Ünnep előtti gyorstalpaló.

Diószegi-Horváth Nóra, Kun Zsuzsi
podcast

Borízű hang #249: Aki nem tud liberálisul, ne beszéljen liberálisul [rövid verzió]

Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Az emberfej ízű licsitől a legjobb kínai éttermekig Londonban

A 444 gondozásában megjelent A kínai konyha kultúrtörténete könyvbemutatóján Vida Kata gasztroblogger beszélgetett Keve Márton kreatív séffel és Bede Mártonnal, a 444 újságírójával, többek közt arról, hogyan változott Budapesten a kínai gasztronómiai felhozatal, és mik a legizgalmasabb helyek most. Beszéltünk a legfontosabb hozzávalókról, hogy mit kell vásárolni egy alaprecepthez, és főleg miért érdemes kínait enni.

444.hu
podcast

Borízű hang #249 [H]: Aki nem tud liberálisul, ne beszéljen liberálisul

Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast