„Ha nem tudok a tükörbe nézni, akkor már nem az marad ott a diákokkal, aki eddig volt”

interjú
2023 február 02., 05:07
comments 15
  • Berta Beáta, a Karinthy Frigyes Gimnázium angol–magyar szakos tanára, a tanártüntetések egyik arca múlt héten jelentette be: 23 év tanítás után felmond.
  • Azt mondja, számára ott volt vége, amikor rájött, hogy a kormány nem fog szóba állni a tiltakozó pedagógusokkal.
  • A polgári engedetlenség közben tudták: ha elbuknak, akkor utána mindenki egyedül marad azzal, hogyan oldja meg a helyzetét.
  • És még így is azt mondja, semmit se csinálna másképp.

Mennyire volt hirtelen döntés a felmondás?

Arra számítottam, hogy ha kirúgnak minket, akkor egyszerre rúgnak ki. Mikor kiderült, hogy nem bocsátottak el, egy darabig még arra gondoltam, hogy ha már bent maradtam, akkor hátha ki tudom használni ezt a lehetőséget arra, hogy folytassam, amit elkezdtünk együtt. De egyre inkább ment ki alólunk a talaj, fogytak a lehetőségek. És amikor bejött egy csütörtöki napon, este tízkor a rendelet, hogy mostantól év végéig szankcionálható a polgári engedetlenség, akkor rájöttem, hogy én innen bentről már nem tudok semmit sem csinálni. Az is nyilván a végig ott volt, hogy a diákokért mégiscsak maradjak, de azt éreztem, hogy ha nem tudok a tükörbe nézni, akkor már nem az marad ott a diákokkal, aki eddig volt. Szóval érlelődött a döntés, mondjuk december elejétől, de megvan a pillanat, amikor megfogalmaztam magamban, hogy akkor ez így ennyi volt. Éppen egy barátnőmmel beszéltem telefonon, és kérdezte, hogy meddig bírom. És akkor mondtam neki, hogy szerintem eddig bírtam.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.