Bolgár kampánybalhéba keveredett a MET

külföld
2023 február 10., 09:35

Bulgáriában permanens kampány van. 2021-ben három parlamenti választást kellett tartani, mert sosem sikerült életképes koalíciót alakítani, aztán tavaly októberben is előrehozott választást rendeztek, és idén április 2-án jön az újabb választás. Azaz az ötödik, bő két éven belül.

A permanens kampány fontos eleme, hogy újabb és újabb politikusok ellen indulnak korrupciós eljárások. A legfrissebb botrány magyar szempontból azért érdekes, mert belekeveredett a MET nevű energiakereskedő bolgár leányvállalata is.

Az anyavállalat MET Holding ugyan egy Svájcban bejegyzett cég, és most részben szingapúri tulajdonban van, de egy magyar alapítású vállalatról van szó, amelynek igazgatósági elnöke tavaly decemberig az a Lantos Csaba volt, aki azóta Magyarország energiaügyi minisztere lett. Az eredetileg a MOL által alapított társaságban egy időben orosz tulajdonrész is volt, illetve Garancsi István és Nagy György is társtulajdonosa volt néhány évig a cégnek.

Vádat emeltek

A mostani botrány szerdán robbant ki, amikor a bolgár ügyészség bejelentette, hogy vádat emeltek a 2021 decembere és 2022 augusztusa között hivatalban lévő energiaügyi miniszter ellen, illetve vád alá került az akkori helyettese, továbbá a bolgár állami gázvállalat tavalyi elnöke is, hűtlen kezelés, illetve hivatali visszaélés miatt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.