Nagy célokkal, de szinte tervek nélkül indul Magyarország a klímasemlegesség felé

klímaváltozás
2023 február 15., 17:11
comments 1

Az Európai Unió más országaival együtt Magyarország is komoly vállalást tett 2020-ban: arra vonatkozóan, hogy 2050-re klímasemleges lesz a magyar gazdaság és társadalom, vagyis a normál működésével nem bocsát ki több üvegházhatású gázt, mint amit a természet (némi, egyelőre csak tervekben létező mesterséges rásegítéssel) el is tud nyelni. Ezt nemcsak vágyként, ködös célként kommunikálta a magyar kormány, az Országgyűlés már egy törvényt is elfogadott arról, hogy 2050-re klímasemlegesek leszünk. Hogy odáig elérjünk, a törvény azt is rögzíti, hogy 2030-ra, vagyis hét év múlva Magyarország bruttó üvegházhatású gázkibocsátásának 40 százalékkal alacsonyabb kell lennie, mint 1990-ben volt.

Ezt elérni nagy gazdasági és politikai kihívást jelent, vagyis komoly tervezés, előkészítés és ellenőrzés nélkül nem fog menni. Ezért érdemes összeszedni, hogyan is áll Magyarország a klímasemlegesség felé vezető úton, hol teljesít jól, hol nem, milyen irányba halad. Ezt a feladatot vállalta a Green Policy Center magyar agytröszt, amely a héten bemutatta Magyarország első „klímasemlegességi előrehaladási jelentését”.

Ahogy a jelentés bemutatóján Huszár András, a Green Policy Center igazgatója elmondta, Magyarország 2020-ig nagyon könnyen megugorható klímapolitikai célokat állított maga elé, amelyeket különösebb erőfeszítés nélkül túl is teljesített. 2020 után viszont már sokkal ambiciózusabb célokat kellene teljesíteni, ami nem fog sikerülni anélkül, hogy alapvető hozzáállásbeli és módszertani változások történnének a klíma-, az ipar- és a gazdaságpolitikában.

Gazdasági válság mint klímapolitika

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.