Szeviép-ügy: az egyik vádlottat 2,5 millió forintra büntették, a másikat felmentették Debrecenben

jog
2023 február 20., 16:06
comments 1
  • Csődbűncselekmény elkövetése miatt a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék 2,5 millió forintra büntette B. S.-t, a Szeviép-ügy másodrendű vádlottját, míg P. L. harmadrendű vádlottat felmentette a csődbűncselekmény elkövetésének vádja alól.
  • Ezzel a bíróság lényegesen enyhítette a korábban első fokon kiszabott börtönbüntetéseket.
  • A határozatot nyilvános ülésen hirdette ki Felegyiné Szabó Ágnes, a büntetőtanács elnöke a törvényszéken.

Az ügy előzménye, hogy a Szegedi Járásbíróság első fokon csődbűncselekményben mondta ki bűnösnek az út- és magasépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével foglalkozó, felszámolás alatt álló Szeviép Zrt. egykori vezetőit, és ezért őket 6, illetve 5 év 2 hónap szabadságvesztéssel sújtotta.

A vád szerint a milliárdos forgalmat bonyolító cég legkésőbb 2009 elejére fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetbe került, majd fizetésképtelenné vált és csődeljárás indult ellene. A hitelezők között nem jött létre csődegyezség, ezért a bíróság 2010 augusztusában csődeljárásban elrendelte a cég felszámolását, 6,5 milliárd forintnyi hitelezői igényt vettek nyilvántartásba.

Az ügyészség úgy látta, a jelentős vagyonvesztést az okozta, hogy a vádlottak igazgatósági tagként egyhangú döntéseikkel 2007-től rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket – az észszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon – a teljesen vagy részben a zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, illetve magánszemélyeknek (köztük az egyik vádlottnak), sportszervezeteknek.

De a Szegedi Törvényszék másodfokon – bizonyítottság hiányában – felmentette a vádlottakat. A döntés ellen az ügyészség a bűnösség megállapításáért, a vádlottak és védőik bűncselekmény hiányában történő felmentésért fellebbeztek. Az ügy a Szegedi Ítélőtábla bíráinak kizárása után a pécsi táblabíróságra került.

photo_camera Illusztráció: Daniel Reinhardt/dpa Picture-Alliance via AFP

A harmadfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Szegedi Törvényszék ítéletének a másod- és harmadrendű vádlottra vonatkozó részét, és a másodfokú bíróságot új eljárásra utasította. Az időközben elhunyt elsőrendű vádlott ellen megszűnt az eljárás.

A hatályon kívül helyezés ellen az ügyészség és a harmadrendű vádlott is fellebbezést nyújtott be, de ezeket a Kúria nem találta alaposnak. Indoklásában a Kúria egyetértett az ítélőtáblával abban, hogy az első fokú ítélet megalapozatlan, és ez kizárólag bizonyítás felvételével (szakértői vélemény további kiegészítésével, esetleg a szakértő ismételt meghallgatásával) küszöbölhető ki, de erre a harmadfokú eljárásban nincs lehetőség.

A Szeviép-ügy megismételt másodfokú eljárására a Debreceni Törvényszéket jelölte ki a Kúria.

Az ítélet a másodrendű vádlott esetében jogerőre emelkedett, a harmadrendű vádlott felmentése ellen az ügyészség bűncselekmény megállapítása érdekében fellebbezett. Az eljárás a harmadrendű vádlott ügyében a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

A Szeviép-ügy 2020 elején lett központi téma a kormánypárti nyilvánosságban, Orbán Viktor nemzeti konzultációt is hirdetett „a Szeviép-üggyel összefüggésben felmerült bírói korrupció gyanújáról”, de ezt a világjárvány elsodorta. A szövevényes sztorival a akkoriban a régi Index foglalkozott részletesen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.