Podkoszt #12: Benke Laci bácsi volt a magyar konyha Zámbó Jimmyje

podcast
2023 március 11., 12:09

Ez a Podkoszt, a 444.hu gasztronómiai podcastjának tizenkettedik adása (a korábbi részeket itt találjátok). Az adást és a 444 többi podcastját meghallgathatjátok Spotifyon, Google Podcaston, Apple Podcaston, az Amazon Audible szolgáltatás podcastoldalán és a többi nagy platformon.

Főzőcske – TV Fazék, Julisuli, Receptklub, Majd a Buday, Laci bácsi konyhája, Stahl konyhája, Jamie Oliver – a pucér szakács, Két duci hölgy… kinek mi jut eszébe, ha azokra a főzőműsorokra gondol, amiken felnőttünk? A műfaj Amerikában már a televíziózás hajnalán megjelent, hogy aztán a hatvanas években Julia Child The French Chef műsorával robbanjon be a köztudatba és váljon a szakácskönyvek mellett a legfontosabb gasztronómiai tudás forrásává.

Magyarországon igazán a rendszerváltás után indult el a főzőműsorok forradalma saját gyártású, hazai műsorokkal, népszerű külföldi tartalmak fordításával, majd a külön csatorna, a TV Paprika megjelenésével. Az ezredfordulón átvették a hatalmat az internetes tartalmak, főzőműsort immár nem csak híres szakácsok és celebritások, hanem bárki létrehozhatott. Mire való egy főzőműsor? Milyen létjogosultsága van manapság? Lehet és kell-e még a műfajban újat mutatni? Milyen főzőműsort lehet csinálni, amikor 40% feletti az élelmiszerárak inflációja?

A Partizán idén februárban Az ínség zavara címmel új, négyrészes főzőműsort indított: négy különböző hátterű, különböző gasztrofilozófiai iskolát képviselő szakácsot hívva meg, akiknek a magyar társadalom realitásait figyelembe véve kellett főzniük a stúdióban. A mai adásban Gulyás Marci főszerkesztő-műsorvezetővel és Seres Donáttal, az adás rendezőjével beszélgettünk a főzőműsorról mint műfajról, a saját műsoruk céljáról, koncepciójáról, a saját étkezésükhez és az elszabadult árakhoz fűződő viszonyukról.

  • 4:45: az ínség zavarának sajátos hibrid formátuma

  • 13:00 megkergetné-e bottal Fördős Zé Gulyás Marcit?

  • 16:20 ráérünk-e egyáltalán enni és a Partizán Menza

  • 23:05 inflációs konyha a fókuszban

  • 32:12 főznek-e a főzőműsor-létrehozók?

  • 35:10 Benke Laci bácsi igazságtalan utóítélete

A négyrészes műsort nagyon ajánljuk, a részek megtekinthetőek a Partizán Youtube csatornáján, a receptek pedig az Instagram-oldalukon.

A témában ajánljuk Kathleen Collins Watching What We Eat című könyvét, ami az amerikai főzőműsorok történetét dolgozza fel (a hazai gasztroműsorok történelmét sajnos egyelőre senki nem írta meg).

Most egy ideig ez volt az utolsó adásunk, de ha van kérdésetek, tippetek, hozzászólásotok vagy témaötletetek, amiről szívesen hallgatnátok beszélgetést, küldjétek el nekünk a podkoszt@444.hu címre! Köszönjük, hogy velünk voltatok és hallgattatok minket!

Bajor Zsófi, Nábelek Zsófi és Vida Kata