Hszi és Putyin az ukrajnai tűzszünetről tárgyal a kínai-orosz találkozó első napján

külföld
2023 március 21., 14:05

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök moszkvai találkozójuk első napján a Peking által javasolt, Ukrajnával kötendő tűzszünetről egyeztet a Kremlben. A két elnök dob- és harsonaszóra vonult be a Kreml Szent György termébe. A TASZSZ állami hírügynökség szerint már asztalhoz ültek. A Kreml későbbre ígért pontosabb tájékoztatást.

link Forrás

A felek szerdán is folytatják majd a tárgyalásokat. Hszi hétfőn érkezett meg Moszkvába, Oroszország és Kína barátkozása nehezen lehetne látványosabb. A két elnök már az érkezés napján négy órán keresztül informális egyeztetést tartott, és Putyin előtte bejelentette, hogy a kínai elnök 12 pontos terve, ami „az akut ukrajnai válság rendezéséről szól,” téma lesz.

Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin kezel a Kremlben 2023 március 21-én
photo_camera Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin kezel a Kremlben Fotó: ALEXEY MAISHEV/AFP

A tervet nyugati országok védelmi tisztviselői időhúzásnak tartják, hogy Oroszországnak legyen ideje átcsoportosítani a csapatait és megszilárdítani hatalmát a megszállt területeken. Az elnöki találkozóról Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, Hszi látogatása azt sugallja, hogy „Kína nem érez felelősséget abban, hogy számon kérje a Kremlt az Ukrajnában elkövetett atrocitásokért”.

Hszi a legjelentősebb külföldi politikus, aki a háború kitörése óta Moszkvában járt. Ezzel egyidőben Japán miniszterelnöke, Kisida Fumio Kijevbe utazott, hogy szolidaritásáról és támogatásáról biztosítsa Ukrajnát. (Reuters)