Hszi gratulált Putyinnak: „100 éve nem látott változások zajlanak, és ez a mi közös eredményünk”

külföld
2023 március 22., 12:11
Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin kezel a Kremlben 2023 március 21-én
photo_camera Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin kezel a Kremlben 2023 március 21-én Fotó: ALEXEY MAISHEV/AFP

Kétnapos látogatásra érkezett hétfőn Moszkvába Hszi Csin-ping kínai elnök, akinek ez volt első útja, amióta megkezdte új ciklusát.

A látogatás nagy dolog volt Vlagyimir Putyin számára is, mert ekkora kaliberű vezető nem járt Oroszországban az ukrajnai háború kezdete óta - miközben épp nemzetközi elfogatóparancs van érvényben az orosz elnök ellen.

A felek közös nyilatkozatot fogadtak el, amiben elítélték „az erőpolitikát, a hidegháborús gondolkodásmódot és a tömbökön alapuló konfrontációt.”

Moszkva, ahogy kedden írtuk, üdvözölte Pekingnek az ukrajnai válság politikai és diplomáciai eszközökkel való rendezésében játszott pozitív szerepét, és megerősítette elkötelezettségét az „egy Kína” elve mellett.

Hszi ugyanitt arról beszélt, hogy Kína fenntartja elfogulatlan álláspontját az ukrajnai válsággal kapcsolatban, „aktívan közreműködik a megbékélést és a rendezési tárgyalások újrafelvételét célzó erőfeszítésekben”, miközben a háborúra a Nyugat Oroszország elleni proxy-hadjárataként tekint.

link Forrás

A gesztusok sorozata, ahogy arról felvételek is árulkodnak, kitartott az utolsó pillanatokig.

Hszi búcsúzóul azt mondta Putyinnak, hogy 100 éve nem látott változások zajlanak, és ez az ő közös eredményük, az orosz elnök egyetértett vele, és végül barátként engedték el egymás kezét. (Al Jazeera)