Hszi és Putyin elítélték az erőpolitikát és a hidegháborús gondolkodásmódot

külföld
2023 március 21., 18:05

Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin keddi megbeszélése után a felek közös nyilatkozatot fogadtak el, mely szerint „elfogadhatatlanok azok a kísérletek, amelyek a nemzetközi jog általánosan elismert elveit és normáit "szabályokon alapuló rend" gyakorlatával próbálják felváltani”.

Hszi és Putyin a közös nyilatkozattal Moszkvában
photo_camera Hszi és Putyin a közös nyilatkozattal Moszkvában Fotó: VLADIMIR ASTAPKOVICH/AFP

A dokumentumban Kína és Oroszország elítéli „az erőpolitikát, a hidegháborús gondolkodásmódot és a tömbökön alapuló konfrontációt.” Moszkva üdvözölte Pekingnek az ukrajnai válság politikai és diplomáciai eszközökkel való rendezésében játszott pozitív szerepét, és megerősítette elkötelezettségét az „egy Kína” elve mellett.

Emellett Hszi Csin-ping kijelentette, hogy Kína objektív és elfogulatlan álláspontot képvisel az ukrajnai „válsággal” kapcsolatban, és aktívan közreműködik a megbékélést és a rendezési tárgyalások újrafelvételét célzó erőfeszítésekben, a háborút pedig a Nyugat Oroszország elleni proxyháborújának tartja. „Kína a múlt hónapban közzétette álláspontját az ukrán válság politikai rendezéséről. Szeretném hangsúlyozni, hogy ezzel a rendezéssel kapcsolatban szilárdan az ENSZ Alapokmányának céljai és elvei szerint járunk el” - mondta Hszi. A kínai elnök szerint országa álláspontja „a kérdés lényegén és az igazságon” alapul. „Mi mindig a béke és a párbeszéd hívei vagyunk, szilárdan a történelem helyes oldalán állva” - nyilatkozta.

„Az országaink közötti kölcsönös politikai bizalom egyre mélyül, a közös érdekek megsokszorozódnak, a népek közelednek egymáshoz, és az együttműködés a kereskedelem, a gazdaság, a beruházások, az energetika, a kultúra és a regionális dimenziók terén folyamatosan fejlődik” - hangoztatta Hszi Csin-ping.

Putyin arról beszélt, hogy az orosz üzleti szféra képes kielégíteni Kína növekvő energiaigényét, akár a megkötött, akár az egyeztetés alatt álló szerződések keretében. Közölte, hogy egyeztették a Mongólián keresztül megépítendő Szibéria Ereje-2 gázvezeték gyakorlatilag összes paraméterét, amely évi 50 milliárd köbméter földgázt fog szállítani.

Emellett kétoldalú munkacsoport felállítását tervezik az északi hajózási útvonal tranzitpotenciáljának fejlesztésére. Putyin szerint Oroszország támogatja a nemzeti fizetőeszközökben való elszámolás kiterjesztését, és kész jüanalapú kereskedelmet folytatni az ázsiai, afrikai és a latin-amerikai országokkal. Elmondta hogy az orosz-kínai kereskedelem kétharmada jelenleg nemzeti valutában zajlik.

Kisida Fumio tömegsírt koszorúz meg Bucsában
photo_camera Kisida Fumio tömegsírt koszorúz meg Bucsában Fotó: SERGEI CHUZAVKOV/AFP

Az orosz-kínai csúcstalálkozóval egyidőben Kisida Fumio japán miniszterelnök ukrajnai látogatása során találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, majd Bucsába látogatott, ahol orosz katonák tömegmészárlást követtek el a helyi lakosok ellen az Ukrajna elleni háború kezdetén. „A világ megdöbbent, amikor egy éve ártatlan civileket gyilkoltak meg Bucsában. Látván ezt a helyet, valóban nagy haragot érzek emiatt az atrocitás miatt” - mondta Kisida, aki koszorút helyezett el Bucsában egy templomnál, majd egyperces néma csenddel és meghajlással tisztelgett a halottak emléke előtt. (MTI, Reuters)