A 4iG-s Jászai Gellért került Lantos Csaba helyére a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumában

belföld
2023 április 14., 14:39

Jászai Gellértet, a 4iG Nyrt. elnökét választotta kuratóriumi tagnak a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány a posztjáról lemondott Lantos Csaba miniszter helyett, írja az Indexre hivatkozva a Telex. A Mészáros Lőrinc vonzáskörzetéből kinőtt, gigantikusra dagasztott informatikai és távközlési vállalat, a 4iG a NER szuperprojektje. A cég leányvállalata, az Antenna Hungária a magyar állammal közösen vásárolta fel a Vodafone Magyarországot, emellett rendre keveredik súlyos bűnügyekre, melyekről itt olvashatnak hosszabban.

photo_camera Jászai Gellért középütt. Fotó: 4iG Nyrt. / Facebook

Az egyetemeket fenttartó alapítványok kuratóriumi székeiből sorra távoznak a fideszes kormánypolitikusok, miután az EU Magyarországgal folytatott jogállamisági vitájában többször is kifogásolta az alapítványok összetételét. A kormányt azonban nem különösebben hatották meg az EU aggodalmai, és a megüresedett pozíciókat rendre kormányközeli vállalkozókkal tölti fel: a KDNP-s MSZP-alapító Szili Katalin például lemondott miniszterelnöki megbízotti pozíciójáról, hogy aztán a miniszterelnök főtanácsadójaként folytathassa munkáját a Pécsi Egyetem alapítványában.

A 4iG szerint Jászai „tovább erősíti a szegedi képzések, innovációk és a hazai informatikai-távközlési szektor kapcsolatát”. „Jászai Gellért a magyar informatikai és telekommunikációs ágazat meghatározó szereplője, aki szerteágazó üzleti tapasztalatának köszönhetően egyedülálló értéket és szemléletmódot hozhat a kuratórium munkájába”, mondta Szabó Gábor, az SZTA kuratóriumi elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.