„Keresztény emberként ott, az éjszakában azon gondolkodtam, hol vannak a Fidesz képviselői, miért nem kapunk jogsegélyt épp attól a szervezettől, amely magát kereszténynek nevezi"

oktatás
2023 május 04., 15:33

A szerdai esti, Karmelitánál történt kordonbontás és könnygázt nem sajnáló rendőri oszlatás kapcsán nyilatkozott annak a tizenhét éves fiúnak az apja, akinek a rendőrök egyenesen a szemébe fújták a könnygázt, majd bilincsbe verve kórházba vitték, később hajnali négyig a Gyorskocsi utcai börtönben tartották fogva.

Az Egységes Diákfront aktivistája - aki a vele történtekről itt mesélt a 444-nek - az oktatás helyzete miatti tüntetésen egy nála védtelenebb diáktársán próbált segíteni, amikor a teljes védőfelszerelést viselő rendőrök közelről többször is arcon fújták. Ezután a fiú órákig ki sem tudta nyitni a szemét, egy kordonba kapaszkodott, miközben hátulról ütötték a rendőrök a neki segíteni próbáló momentumos képviselő, Tompos Márton szerint - akit szintén bilincsben vittek el a rendőrök.

Könnygázas oszlatás a Karmelitánál a státusztörvény elleni tüntetésen május 3-án.
photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

Az apa, aki felszentelt diakónus és hat gyerek apja - tehát mondhatni a NER mintacsaládfője - a Szemléleknek azt mondta, videófelvételeken is látszik, hogy a fia nem volt erőszakos az intézkedő rendőrökkel. A szülők hiába értek már éjfél körül a börtönhöz, egy ígéreten kívül - hogy nemsokára jön egy parancsnok, aki tájékoztatja őket - semmilyen információt nem kaptak, amíg hajnalban végül haza nem vihették a fiút.

„Keresztény emberként ott, az éjszakában azon gondolkodtam, hol vannak a Fidesz képviselői, miért nem kapunk jogsegélyt épp attól a szervezettől, amely magát kereszténynek nevezi",mondja. Szerinte a hatalom emberei „példát akarnak statuálni" azzal, hogy aránytalanul erőszakosan lépnek fel a tiltakozó diákokkal és tanárokkal szemben: kiemeltek valakit, hogy majd rajta jól megmutatják.