Megválasztották Schadlék utódjait: pont azt az öt embert, akik a végrehajtóknak küldött levélben szerepeltek

bűnügy
2023 május 25., 14:54

Új elnökséget választott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK), írja a hvg.hu. Schadl György, a testület korrupcióval vádolt elnöke, aki 2021 óta előzetes letartóztatásban van, idén áprilisban mondott le a többi vezetővel együtt, ezért volt szükség a tisztújításra.

Schadl utódja Lupkovics Beáta lett, az elnökség tagjai pedig: Kovássy Szabolcs, Papp Gábor, Ódor Gergely István és Kósa Zoárd.

photo_camera Schadl György a bíróságon Fotó: Németh Dániel/444

Ugyanez a névsor szerepelt abban a levélben, amit Hadházy Ákos országgyűlési képviselő tett közzé múlt héten. A levelet az aláírás szerint Petris Csaba, Schadl közeli munkatársa küldte a végrehajtóknak, kérve őket, hogy erre az öt jelöltre szavazzanak. Többek közt Répássy Róbert államtitkárra hivatkozott, a szöveg szerint mások mellett az ő iránymutatása alapján jelölte ki, kikre kellene szavazni.

A végrehajtói kar Hadházy posztja előtt közleményt adott ki, miszerint a levelet ismeretlenek küldték ki a végrehajtóknak Petris nevében. Répássy szintén hamisítványnak nevezte a levelet.

A megválasztott elnökségi tagok közül Kovássy és Papp eddig is tagjai voltak a testületnek. Az új elnök, Lupkovics Beáta évfolyamtársa volt Varga Judit miniszternek az egyetemen. A hvg.hu azt írja, csupán egy éve nyitott végrehajtói irodát, előtte a Borsod-Abaúj Zemplén megyei közgyűlés jegyzője, előtte kormányhivatali főosztályvezető, azelőtt pedig Szikszón gyámügyi ügyintéző volt.

Schadl a vádlottak padján

Az ügyészség szerint Schadl korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkárával, Varga Judit miniszter helyettesével. Schadl rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott Völnernek, aki cserébe Schadl érdekei szerint járt el a végrehajtók kinevezésénél és más témákban is. Az ügy bírósági szakaszban van, Schadl és Völner mindent tagadnak.

Frissítés (20:25):

Az Igazságügyi Minisztérium közleményében „Hadházy-féle kamulevélről” ír. „Továbbá érdemes leszögezni, hogy közel 400-an diplomáztak 2004-ben a Miskolci Egyetem jogi karán. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar felügyelete 2021 októbere óta a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához tartozik. Az Igazságügyi Minisztériumnak sem jogköre, sem ráhatása nincs a Kar tisztújítására. A Kar rendkívüli közgyűlését az SZTFH elnöke hívta össze április 27-én, aki a mai rendkívüli tisztújító közgyűlésen zéró toleranciát hirdetett a szabályszegő végrehajtókkal szemben. Az Igazságügyi Minisztérium üdvözli a bejelentést” - írják.